Dog Eat Dog eerder dit jaar op een festival in Rotterdam
Volledig scherm
Dog Eat Dog eerder dit jaar op een festival in Rotterdam © Marcel Wagenaar

The Sound Of Revolution: ’s werelds grootste hardcore punkfeest in Klokgebouw

EINDHOVEN - Zesduizend hardcore punkfans uit 43(!) landen bevolken deze zaterdag het Klokgebouw in Eindhoven tijdens The Sound Of Revolution. De tweede editie van het rockfestival – van half twee tot half twee - is al enkele weken uitverkocht.

Hardcore, dat is toch die snelle, gabberachtige dancestyle? Ja, ook. Maar ook een snoeihard rockgenre, beïnvloed door punk en metal. Misverstanden? Die zijn er nauwelijks, zegt Janis van Lokven namens het Eindhovense boekingskantoor  Loud Noise, dat hardcorefestival The Sound Of Revolution organiseert. Lachend: ,,Hooguit moet ik het m’n oma uitleggen.”

Lees verder onder de video.

Grote namen

Grote namen uit het hardcore punkgenre komen vooral uit Amerika: Ignite, Life of Agony, Madball, Sick Of It All en Cro-Mags. De eerste drie stonden vorig jaar op de eerste editie van The Sound Of Revolution in Klokgebouw, de laatste twee spelen er dit jaar. Samen met Dog Eat Dog, de band die half jaren negentig doorbrak en een hit scoorde met No Fronts, zijn het de meest bekende namen van het affiche van komende zaterdag.

Door de grote vraag naar tickets werd de tweede editie uitgebreid met een extra zaal, podium en extra bands. Zo konden er zes- in plaats van vierduizend tickets worden verkocht. Het publiek komt uit liefst 43 landen, weet Van Lokven. ,,Ongeveer de helft komt uit Nederland. Het publiek is van alle leeftijden, jong, maar zeker ook 40-plussers, die meegegroeid zijn met bands als Sick Of It All en Dog Eat Dog.”

Lees verder onder de afbeelding.

Hier komen de bezoekers van The Sound Of Revolution vandaan
Volledig scherm
Hier komen de bezoekers van The Sound Of Revolution vandaan © Loud Noise

Hechte community

Kenmerkend voor de hardcorefan: ,,Ze zijn erg dedicated en vormen een hechte community. En natuurlijk heb je ook de vegans, maar dat is niet de hoofdmoot. Ik loop al twintig jaar mee in de muziek, maar een sfeer die je aantreft bij The Sound Of Revolution tref je nergens. Zodra je binnenloopt, kom je in een aparte wereld. Het is een beetje een reünie voor fans van over de hele wereld, één grote meetingpoint, zeker bij de merchandise.”

Ook typisch hardcore: het kan er erg hard aan toe gaan voor het podium, in de ‘moshpit’. ,,Het kan best wel een rommeltje zijn, zeg maar. Voor sommigen kan dat agressief overkomen, maar dat is het totaal niet. Hardcoreliefhebbers zijn juist heel lief en zacht.”

The Sound Of Revolution is een initiatief van Loud Noise, maar met name van Martijn van den Heuvel (38), al ruim twintig jaar frontman van de internationaal succesvolle Eindhovense hardcoreband No Turning Back. Hij weet als geen ander wat er speelt in het wereldje. ,,Mensen kennen Martijn, hij nodigt de acts ook persoonlijk uit.”
No Turning Back staat ook dit jaar weer op het podium van het Klokgebouw. In totaal spelen er zaterdag 21 bands verdeeld over drie podia op het festival, dat vernoemd is naar een nummer van de band Warzone. Openingsact om 13.30 uur is de vanuit Eindhoven opererende band This Means War! Om middernacht begint de officiële gratis afterparty in het Blue Collar Hotel.

The Sound Of Revolution, zaterdag 4 november, Klokgebouw Eindhoven. Met o.a. Sick Of It All, Stars & Stripes, Cro-Mags, Battery, Dog Eat Dog, No Turning Back en This Means War! Open: 12.00 uur. Aanvang 13.30 uur. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven