Volledig scherm
Afslag Eindhoven, dolfijn op de foto: Tosca Sommerdijk en Kevin McKee © Paul Beekhuis

Theatergezelschap Afslag Eindhoven: Humor en hoop aan het einde der tijden

EINDHOVEN - Na Oerol zoekt theatergezelschap Afslag Eindhoven het nu dicht bij huis: het Veemgebouw op Strijp-S. Zaterdag is de première.

Zes jongeren hebben zich verschanst op de bovenste verdieping van het Veemgebouw op Strijp-S. Een ramp is op komst, maar hier is het veilig. Zo lijkt het althans. Maar dan gebeurt er iets groots en onverwachts.

Om de spoiler niet prijs te geven wil Gerrie Fiers niet meer verklappen over ‘Ook een dolfijn kun je prima bakken’, de nieuwe theatervoorstelling van Afslag Eindhoven. De theatermaakster wilde een voorstelling maken vanuit het perspectief van de jongeren van nu. ,,Toen ik 15 was had je zure regen, en mocht je geen foute spuitbussen meer gebruiken, maar de jongeren van nu krijgen iets veel groters te verstouwen. Door de opwarming van de aarde smelten de poolkappen, stijgt de zeespiegel, sterven diersoorten uit, nemen extreme weersomstandigheden toe. De dreiging wordt steeds concreter. Het heeft een enorme impact, maar het is niet hun schuld, maar de onze. Maar zij moeten er wel mee dealen.”

Ook een dolfijn kun je bakken

Hoe gaan de jongeren hier mee om? Allemaal anders, zo blijkt uit ‘Ook een dolfijn kun je bakken’. ,,De een neemt het erg serieus, de ander minder. De groep wordt uit elkaar gedreven. Het zegt ook iets over hoe jongeren met elkaar omgaan, inclusief pikordes.”

Volledig scherm
V.l.n.r. Rosa Wessel, Lisanne Pol en Tosca Sommerdijk © Paul Beekhuis

‘Ook een dolfijn kun je prima bakken’, met teksten van Twan van Bragt, wordt gespeeld door zes jongeren tussen 16 en 22: drie uit Valkenswaard en Waalre, die er via audities bijkwamen, en drie theaterstudenten uit Tilburg. Voor Afslag Eindhoven de eerste keer een volledig niet-professionele cast. Dat was even wennen, zegt Fiers. ,,Je kunt niet 4 tot 5 dagen per week repeteren nu. Het komt veel meer aan op coaching en didactische zaken. En orde houden, haha. Maar het móesten jongeren zijn. Het gaat over hun problematiek, dat kun je niet door volwassenen laten spelen.”

Locatie

De industriële locatie op Strijp-S is ideaal, zegt Fiers: een lege verdieping van het Veemgebouw. ,,Lekker rauw, en een beetje vreemd. Past perfect bij de dreigende situatie.” Ondanks het apocalyptische thema, is het geen somberheid troef, zegt Fiers. ,,We gaan niet sippig doen. Zelfs aan het einde van de wereld is er humor en schoonheid en zijn er nog mogelijkheden. Als de wereld is overstroomd, en de varkens en koeien verdronken, dan kun je bijvoorbeeld altijd nog een dolfijn bakken.”

‘Ook een dolfijn kun je prima bakken’ van Afslag Eindhoven. 18 november 20 u, 24 nov (20u), 25 nov (16 en 20u), 2 dec (16 en 20u), 3 dec (20u) en 8 dec (20u). Tussendoor zijn er ook tien (besloten) schoolvoorstellingen. Van te voren verzamelen bij Soul Kitchen, Torenallee 55. Info: afslageindhoven.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven