Volledig scherm
Theo Maassen in zijn nieuwste show 'Situatie Gewijzigd'. © Erik Smits

'Theo Maassen zegt wat anderen denken'

EINDHOVEN - Recensies van de nieuwste voorstelling 'Situatie Gewijzigd' van cabaretier Theo Maassen waren vaak kritisch. Maar zondagavond waren de bezoekers in het Parktheater allemaal positief.

De voorstelling loopt sinds mei van dit jaar en de recensies waren niet mals. Ivo Nieuwenhuis schreef in Trouw dat het publiek een warm bad treft. ,,Een avond lang lachen om foute grappen en ook nog eens te horen krijgen waarom je je daar niet schuldig over hoeft te voelen: wat wil een mens nog meer?"

Zo vertelt hij een willekeurige jonge vrouw op de eerste rij dat ze een geweldig mooie vagina heeft, 'net als jij en jij en jij en trouwens alle vrouwen in de zaal. Wij mannen zijn er zo blij mee, dat we jullie karakter op de koop toe nemen'.

Ook Ron Rijghard (NRC) is kritisch. Hij veronderstelt dat Maassen een typetje wil neerzetten, maar toch duidelijk in de buurt blijft van zijn eigen boze ik. Het publiek zag het zondagavond na de voorstelling in het Parktheater in Eindhoven duidelijk anders. ,,Vreselijk goed. Ja, soms op het randje, maar daar staat hij ook bekend om", zegt Hub Benjaminsen. ,,De toespraak op het eind vond ik het mooiste."

Na afloop van de show ging het doek weer open en vroeg Maassen, nu achter het spreekgestoelte van het Parktheater, aandacht voor het 25-jarig jubileum van zijn lichttechnicus, om hem vervolgens met een variant op zijn Mengvoeders United-toespraak op de hak te nemen. Ook andere bezoekers hadden dat herkend en gewaardeerd. ,,Het was lachen, met daaronder toch een boodschap", zegt Robert Schaekers. Charlotte Hedleij: ,,Dat hij over grenzen heen gaat, dat kun je bij hem verwachten."

Voor beiden sprong het gedicht over het lot van de witte man er bovenuit. Én die enorme waslijst van voorwerpen die we aan de witte man te danken zouden hebben. Bas Bertrand vindt dat Maassen goed de actualiteit weet te volgen. ,,Het zijn allemaal onderwerpen die je nu in de talkshows hoort."

Over het randje

Dat hij soms tot over het randje gaat, vindt Hakim Midhat geen probleem. ,,Dat is toch de taak van cabaret? Om het bespreekbaar te maken?"Anderen roemen zijn scherpe observaties in het dagelijkse leven en spreken ook van vrijheid van meningsuiting. Een aantal mensen meent dat de cabaretier hardop zegt wat veel anderen alleen maar denken. ,,Er lijken steeds meer slachtoffers te zijn en het voelt soms alsof wij, witte mannen van middelbare leeftijd, daar allemaal verantwoordelijk voor zijn. Goed dat dat eens gezegd wordt", klink het.

Ook de vrouwen blijken zijn vergaande grappen geen probleem te vinden. ,,Wij kennen Theo Maassen. Je weet dat je dat bij hem kunt verwachten", stelt Mieke van Gennip. ,,Vroeger was hij trouwens grover", meent José Bax. Wat sprong er nu voor hen uit? ,,Die grap over de moslims. Dat hij zei dat die zo klein zijn omdat ze tijdens de ramadan overdag niet mogen eten. En dat het logisch is dat je Allah groot vindt als je zelf klein bent.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven