Volledig scherm
Tijs van de Meeberg © Sandra Peerenboom

Thijs van de Meeberg in Parktheater Eindhoven: Thijs ís cabaret

RECENSIEEINDHOVEN - Een boek zonder punt. Gewoon alleen maar komma’s, dat is wel zo overzichtelijk. En waarom ook, want als je gedachten over elkaar struikelen, moet je je best doen jezelf bij te houden. Thijs heeft overigens helemaal geen haast. Tijd zat, want hij is al begonnen als wij de zaal inkomen en hij in zijn pyjama tussen het bier en de chips elpees op vol volume draait. En ondertussen gewoon doorpraten. Thijs van de Meeberg is in zijn tweede avondvullende programma ‘Kom nou maar gewoon’ weer die emmer die overloopt van energie, situaties moeiteloos aan elkaar breit, en op gezette tijden weer even de rode draad oppakt.

Zonder opsmuk, zonder nadruk en in een tempo dat net bij te houden is, al is verdwalen in de woordenstroom zeker een optie. Kopje onder in de overdrijving en daarna weer aanhaken als de op drift geraakte verteller zelf weer terugkeert in zijn verrommelde woonkamer. Volgende gedachtenspinsel. De chaos in zijn hoofd is het beeld dat past bij de man die op zoek is naar een nieuw evenwicht. Identiteitscrisis, wat weer een mooie metafoor is voor de zoekende mens in dit onzekere tijdsgewricht. De pyjama houdt het alledaags: de wereld moet gered worden, begin bij de buurtsuper.

Wat: cabaretier Thijs van de Meeberg

Waar: Parktheater, Eindhoven

Wanneer: vrijdag 1 februari 2019

Nog te zien: tournee met o.a. Veghel en Veldhoven

Van de Meeberg speelt een thuiswedstrijd. Opgegroeid in Nuenen, de eerste schreden op het podium bij de CKE en de twee steunpilaren voor zijn programma uit het Eindhovense: regisseur Pieter Bouwman en klankbord Annemoon Langenhoff. In het Parktheater klinkt het allemaal vertrouwd, maar met voorgangers als Theo Maassen en Hans Teeuwen is Zuidoost-Brabant een pre voor de rest van het land. Met deze voorstelling kan Thijs het land veroveren, omdat het alle noodzakelijke ingrediënten heeft voor topcabaret. Zeker met de maatschappelijke relevantie in combinatie met het alledaagse. Gezellig bij Thijs op de bank kun je wereld weliswaar niet aan, maar je weet in elk geval zeker dat je niet de enige dolende geest bent.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven