Volledig scherm
Eindhoven NK BMX Tom van den Bogaard © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Thom Aussems: ‘Kritiek Houben op geld Eindhoven voor urban sports is ongepast’

EINDHOVEN - Ongepast, bezijden de waarheid en gestoeld op goedkoop sentiment. Zo typeert Thom Aussems de kritiek van de Nuenense burgemeester Maarten Houben op het geld van de regio-enveloppe dat naar de urban sports op Strijp-S gaat. 

Van de 7,2 miljoen die er naar urban sports gaat, komt geen cent van de Eindhovense begroting, zegt Aussems, voorzitter van de stichting die Area51 (skateboarden, BMX’en) beheert. Dat is rijksgeld en de cofinanciering komt van corporatie Sint Trudo en uit de exploitatie van Strijp-S. ,,Dat kost de gemeente Eindhoven dus gewoon niks. Van een burgemeester van een buurgemeente mag je verwachten dat hij zich eerst goed informeert voordat hij goedkoop iets gaat roepen.” 

Volledig scherm
Eindhoven NK BMX Tom van den Bogaard © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Portemonnee trekken

Houben zei in zijn nieuwjaarsspeech dat Eindhoven beter het ‘familiebad voor de hele regio’ de Tongelreep had kunnen redden dan zoveel geld steken in een skatehal. Aussems is het met hem eens dat het een ‘gotspe’ is dat het zwembad dicht is en een stad als Eindhoven zo'n voorziening moet missen. Maar hij kaatst de bal ook terug: ,,Als de burgemeester van de rijke gemeente Nuenen dat zo belangrijk vindt voor de regio dan moet hij snel de portemonnee trekken. Dat hebben de buurgemeenten nooit willen doen. En hij krijgt zeker de kans. Want als de tweede fase van de rijksgelden aan bod komt, dan gaat het ook over het voorzieningenniveau en dus over de Tongelreep. Maar dan zal Eindhoven op zoek moeten naar co-financiering voor het zwembad. Dan kan Nuenen helpen.”

Verder vindt Aussems dat Houben een tegenstelling creëert tussen wat goed is voor expats en voor 'onszelf’. ,,Dat is gevaarlijk, dan speelt de burgemeester van een buurgemeente in op goedkoop sentiment terwijl hier in Area51 vooral ook veel Eindhovense jeugd komt.  Dat vind ik ongepast.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven