Volledig scherm
Archieffoto

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld

EINDHOVEN - De thuiszorg in Eindhoven staat onder druk. Verschillende organisaties zijn gedwongen in delen van de stad wachtlijsten in te stellen. Met name de vergrijzing en een slecht imago spelen de branche parten.

Een aantal thuiszorginstellingen, onder meer Zuidzorg en Archipel Thuis, hebben wachtlijsten ingesteld voor delen van de stad. De organisaties kunnen de grote vraag naar wijkverpleging niet aan.

In Eindhoven en omgeving is de vraag zo groot dat er geen verpleegkundige te vinden is, zegt Rianna Rijtma van Olympia Thuiszorg. Vandaar dat deze kleinere organisatie is gedwongen zzp'ers in de Randstad in te huren.

Onthutst
Het leidt in een enkel geval tot excessen. Zo meldt een cliënt die anoniem wil blijven omdat ze nog afhankelijk van thuiszorg is, dat ze voor de verpleging afhankelijk was van een medewerkster uit Amsterdam. "Ze moest om circa half tien beginnen, maar was door files zeker drie keer pakweg twee uur later." De landelijke Patiëntenfederatie reageert onthutst. De organisatie kent maar één vergelijkbaar geval, elders in het land.

Zuidzorg, de grootste aanbieder van thuiszorg in de Eindhovense regio, meldt dat er al maanden sprake is van een 'enorme stijging van de vraag'. "Het aantal mensen dat gebruikmaakt van thuiszorg neemt flink toe", zegt Nina Vos, directeur zorg thuis bij Zuidzorg. "We kunnen het niet bijbenen."

Reorganisaties
Voormalig voorzitter van de raad van bestuur van Zuidzorg Marc Veldhoven voorspelde eerder in deze krant dat de organisatie het zwaar te halen zou krijgen. Het bedrijf moest enkele malen tijdens reorganisaties verpleegkundig personeel laten afvloeien.

Overigens melden andere thuiszorginstellingen vergelijkbare problemen. Hoewel Archipel Thuis wekelijks pakweg 20 nieuwe cliënten welkom heet, heeft deze organisatie volgens een woordvoerster ook wachtlijsten bij enkele teams. Om welke teams in de stad het gaat, verschilt per zorgverlener. Bij alle thuiszorginstellingen actief in Eindhoven staan 'vele tientallen' mensen op de wachtlijst.

Randstad
Volgens branchevereniging Actiz is de ontwikkeling in Eindhoven ook te zien in de vier grote steden in de Randstad, plus 't Gooi. De instellingen kunnen nu nijpende situaties voorkomen door een hulpvraag door te schuiven naar andere thuishulpclubs die in de betreffende wijk wél ruimte hebben.

Bij de ziekenhuizen in de regio kunnen patiënten die na een behandeling worden ontslagen en met hulp van thuiszorg naar huis kunnen, nog bijna allemaal worden geholpen. "We merken wel dat het lastiger wordt", zegt Lillyanne Peeters van het Catharina Ziekenhuis waar wekelijks voor 80 patiënten wijkverpleging bemiddeld wordt. "Incidenteel moeten per week één á twee patiënten een dag langer in het ziekenhuis wachten op hulp."

Vergrijzing
De krapte in de wijkverpleging wordt volgens Actiz veroorzaakt door een toenemende vergrijzing in combinatie met een gebrek aan (toekomstige) verpleegkundigen. Nederland telt momenteel 700.000 tachtigplussers, een groep die veel thuiszorg nodig heeft. Dat aantal verdubbelt de komende 10 jaar.

Bovendien zijn in de verpleging momenteel 8000 vacatures. Dat aantal neemt dit jaar nog met 2000 toe. Dat komt mede door het slechte imago van 'steunkousen en het afvegen van de billen van bejaarden' waarmee de branche kampt. Er lopen momenteel verschillende campagnes om studenten verpleegkunde de mooie kanten van wijkverpleging te laten zien.

De thuiszorg heeft het sinds 2015 flink drukker gekregen door de invoering van de Wet Langdurige Zorg. Daardoor zijn defacto de verzorgingstehuizen geschrapt, waardoor alleen mensen met een complexe zorgvraag in verpleeghuizen terechtkunnen. De rest van mensen met een zorgvraag moet thuis blijven wonen.

In de Helmondse regio is er niet zo'n grote schaarste aan thuiszorg. Hoe dat komt is niet duidelijk.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven