Tien mensen aangehouden bij afgebroken Pegida-demonstratie in Eindhoven, vier agenten lichtgewond

Update + videoEINDHOVEN - Tien tegendemonstranten zijn zondagavond aangehouden bij de Pegida-demonstratie in Eindhoven. Die werd vroegtijdig afgebroken, omdat de politie de veiligheid van de aanwezigen niet langer kon garanderen. Er raakten vier agenten lichtgewond. 

De stoet werd opgehouden nabij de Al-Fourqaan Moskee in Eindhoven, waar tegendemonstranten de weg blokkeerden. De sfeer was grimmig: tegendemonstranten gooiden met stenen naar de politie en de demonstraten van Pegida, waarop de ME charges uitvoerde. De Pegida-demonstranten wilden voor de moskee een gefrituurde varkenslap gaan eten en toespraken houden, maar dat lieten de tegendemonstranten niet toe. 

Rond 20.30 uur besloot Locoburgemeester Renate Richters de demonstratie af te breken omdat zij niet langer de veiligheid van demonstranten en omwonenden kon garanderen. Met het afbreken van de demonstratie hoopte zij escalatie te voorkomen. 

De tien arrestanten zijn aangehouden vanwege openlijke geweldplegingen. Het ging in alle gevallen om mensen die zich tegen de demonstratie en politie keerden. 

De politie meldde in eerste instantie dat zij twaalf demonstranten had aangehouden, maar corrigeerde dat later.

Lees hieronder terug hoe de demonstratie verliep:

Ook is er een tegendemonstratie gepland van de Antifascisten Eindhoven (AFA). De politie zegt:  ‘Ga er niet heen zonder specifieke reden.’ 

‘Recht op demonstratie’

Een dergelijke actie bij de Eindhovense moskee blies Pegida op maandag 6 mei op het laatste moment af. De gemeente Eindhoven zou te strikte voorwaarden aan de demonstratie hebben gesteld. Burgemeester Jorritsma gaf daarop toestemming voor een nieuwe demonstratie. ,,Het recht op demonstratie en vrije meningsuiting staat niet voor niets in onze grondwet”, schrijft hij in de brief.

Extra camera's en zwarte schermen ingezet

In de omgeving van de Pegida-demonstratie van komende zondag hangen van vrijdag tot en met maandag camera’s. Ook zijn er extra verkeersmaatregelen van kracht. Dat meldde de gemeente in een brief aan de omwonenden. 

Het cameratoezicht in de openbare ruimte rondom de moskee is ingesteld op basis van overleg tussen burgemeester, politie en de officier van justitie. Het is een tijdelijke maatregel. ,,Wij wijzen u erop dat ook u gefilmd kunt worden als u daar verblijft. Wij willen u echter adviseren om er niet naartoe te gaan als u er geen specifieke reden voor heeft. Zo kan de politie het beste overzicht houden.”

Het parkeerterrein bij de Al-Fourqaan Moskee wordt vrijgemaakt van auto’s en voorafgaand aan de manifestatie deels omringd door hekken. Autobezitters wordt verzocht hun voertuig ergens anders te parkeren.

Een deel van de wijk is zondag niet of minder goed bereikbaar (uitzondering voor hulpdiensten), waarschuwt de gemeente. De politie zal de stoet begeleiden.

Volledig scherm
Politie houdt moslimjongeren op afstand in Eindhoven © Peter Scholtes
Volledig scherm
Demonstranten kunnen niet verder bij Moskee, tegendemonstranten houden de Pegida-stoet tegen © Peter Scholtes
Volledig scherm
Grimmige sfeer in Eindhoven bij Pegida-demonstratie © De mobiele eenheid heeft zondagavond in Eindhoven charges uitgevoerd toen betogers met stenen gooiden naar de politie en naar aanhangers van Pegida.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven