Volledig scherm
Amerikaanse Chinooks landen op Vliegbasis Eindhoven © Joris van Boven

Tientallen Amerikaanse heli's maken tussenstop in Eindhoven

EINDHOVEN - Voor vliegtuigspotters rondom de Eindhovense luchthaven worden het weer drukke tijden. Als onderdeel van een grootscheepse Amerikaanse troepenverplaatsing, maken tientallen militaire helikopters dezer dagen een tussenstop op Vliegbasis Eindhoven. 

Het gaat volgens een woordvoerder van de vliegbasis in totaal om een zestigtal heli's: Blackhawks, Apaches en Chinooks, die in meerdere tranches zullen aankomen. Vrijdag arriveren de eerste 27 helikopters in Eindhoven vanuit een basis in Duitsland om maandag 14 oktober door te vliegen naar de Botlek in het Rotterdamse havengebied. Van hieruit worden de toestellen verscheept naar de thuisbasis in Fort Stewart, Georgia. 

De helikopters zijn begin dit jaar naar Europa gevlogen om hier deel te nemen aan militaire oefeningen. 

Bijgetankt

Ook de komende twee weken zullen nog tientallen Amerikaanse heli's op de Eindhovense basis een tussenstop maken. Volgens de woordvoerder worden de toestellen hier alleen bijgetankt en onderhouden. ,,Ze gaan dus niet rondcirkelen of zo.”  

Volledig scherm
Amerikaanse Apaches en Blackhawks op Vliegbasis Eindhoven © Joris van Boven
Volledig scherm
© Joris van Boven
  1. Heimlichgreep nodig bij tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt
    update

    Heimlich­greep nodig bij Eindhoven­se tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt

    Kijkers van 5 Uur Live zagen tv-kok Hugo Kennis vanmiddag plots hoestend uit beeld verdwijnen. Tijdens een gesprek van presentatoren Daphne Bunskoek en Caroline Tensen begint de chef flink te kuchen. Als Bunskoek vraagt of het goed met hem gaat, rent Kennis uit beeld. Achter de schermen wordt er een heimlichgreep bij hem uitgevoerd. Na vijf pogingen lukte dat, vertelde hij in RTL Boulevard.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven