Volledig scherm
Kortonjo bewoners met Daan (M) en Jaques (R). © Rene Manders

Tientallen 'spoedzoekers' nemen intrek in Kortonjo in Stratum

EINDHOVEN - Waar tot voor kort nog zieke en zwakke ouderen werden verpleegd en een kantoor van Vitalis was ondergebracht, wonen zeer binnenkort een kleine honderd jonge studenten én topsporters, aangesloten bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO)

De vier etages tellende laagbouw achter de Kortonjoflat voor ouderen aan de Aalsterweg in Eindhoven is vanaf begin dit jaar stevig onder handen genomen. Alle 92 kamers zijn voorzien van een eigen keukenblokje, toilet, douche en wastafel. Elke etage beschikt bovendien over een ruimte met wasmachines en -drogers. 

Het uit 1968 daterende gebouw gaat dienen als tijdelijk onderkomen voor jongeren maar ook arbeidsmigranten of anderen die om wat voor reden dan ook zeer dringend om woonruimte verlegen zitten. Maximaal twee jaar mogen zij hier blijven wonen. Wooninc. vraagt wel om een tegenprestatie: het zou prettig zijn als de 'jonkies' af en toe een kaartje gingen leggen bij de 'oudjes' om hen heen, een avondje bardienst zouden draaien of mee helpen schoonmaken. 

Aan de toewijzing van de studio's gaat een redelijk strenge selectie vooraf, weet Sandra van Lierop van Wooninc, verantwoordelijk voor de intake en de begeleiding van de bewoners. ,,We gaan er niet op handhaven en stellen het ook niet verplicht, maar enige affiniteit met de bewonersgroepen hier moet men wel hebben. Wij zoeken de verbinding tussen jong en oud. Ik heb een eigen kantoor hier en ga daar een beetje op toezien."

Maandag wordt de verbouwing officieel opgeleverd en volgt de toewijzing van de 92 studio's. Kortonjo is het derde flexwonen-project van Wooninc. De andere twee zijn Genderhof in Gestel en Josephinehof in Geldrop, allebei voormalige seniorencomplexen. Volgens Van Lierop is de behoefte 'enorm'. ,,Eindhoven telt heel veel spoedzoekers. We zouden met gemak nóg tien van dit soort gebouwen kunnen vullen." 

Genneper Parken

Voor de sporters van CTO is Kortonjo een ideale locatie, zegt ze: op een steenworp afstand van de sportfaciliteiten van Genneper Parken, zoals het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion en het IJssportcentrum, voetbal- en hockeyclubs én bovendien een fraai groengebied waar het prima joggen is.  De studio's doen 430 euro aan huur, inclusief servicekosten. Eén etage, met 21 woonruimten, is voor de sporters gereserveerd. 

Een van de eersten die deze week de sleutel kregen, is zwemmer Nyls Korstanje (18). De voormalige Nijmegenaar met Olympische aspiraties -hij won twee jaar terug een gouden plak tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival- is zwaar in zijn nopjes met z'n nieuwe woonstek. Tot vorige week woonde hij op de CTO-campus op landgoed Eikenburg. 

Korstanje doet vwo op het Sint-Joriscollege, op loopafstand dus. ,,Ook ben ik binnen vijf minuten in het zwembad. Elke ochtend sta ik om kwart voor zes  op om te gaan zwemmen. Daarna ga ik naar school en vervolgens lig ik weer in het water. Dit is echt ideaal voor mij. En lekker rustig, tussen al die ouderen. Ik wil het liefst elke avond vóór negen uur in bed liggen." Binnenkort gaat hij bij zijn 'buren' op bezoek, in de hoop dat zij hem aan een paar lekkere omarecepten kunnen helpen. 

ONDERSCHRIFT. Topsporter Nyls Korstanje is dolblij met zijn nieuwe woonstek. Huismeester Jacques van de Mortel kreeg twee jaar terug zelf onderdak in een flexwoning, in Josephinehof in Geldrop.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven