Volledig scherm
EINDHOVEN - Verkeersmaatregelen Vestdijk © Jean Pierre Reijnen

Tijdelijk P&R niet dé oplossing voor Vestdijk-files

EINDHOVEN - De tijdelijke Park & Ride in Eindhoven is niet dé oplossing voor de bereikbaarheid van de binnenstad nu de Vestdijk is afgesloten. Hier is plaats voor maximaal 50 auto's van centrumbezoekers. Afgelopen weekend was de ruimte helemaal niet vol. 

De P&R in de parkeerkelder van Fontys Sporthogescholen in Genneper Parken moet meer gezien worden als een voorbeeld voor de automobilist. ,,Zo laten we zien dat er ook alternatieven zijn, dat bezoekers keuze hebben", zegt Irmo Kaal, projectleider Vestdijk bij de gemeente. Zaterdag stonden er elf wagens, zondag twintig, terwijl vijftig dus het maximum is volgens de afspraken. 

Toch vindt de gemeente dat het redelijk goed gaat met de bereikbaarheid van de binnenstad, ook al is de doorgaande route over de Vestdijk afgesloten. Die weg wordt bij het 18 Septemberplein heringericht. De komende anderhalf jaar komt de hele route Vestdijk-Hertogstraat tot aan de Stratumsedijk aan bod. Doorgaand verkeer is dan onmogelijk, behalve voor fietsers. Ook bestemmingsverkeer kan er wel door. 

Onder controle

Volledig scherm
Op de kruising Vestdijk-Kanaalstraat in Eindhoven staat het eerste 'verboden in te rijden'-bord, met als ondertekst 'na 370 meter'. En dus rijdt iedereen nog door. Rechtdoorgaand verkeer wordt wel tegengehouden door verkeersregelaars. © Michel Theeuwen

,,We hebben de situatie redelijk onder controle", zo verwoordt Kaal de conclusie na een week van afsluiting. Wel worden diverse situaties bij kruising gewijzigd na de eerste evaluatie van gisteren. Morgen is er ook nog een gesprek met diverse belanghebbenden uit de stad. 

De drukte concentreert zich volgens Kaal met name op de kruising van de Vestdijk met de Ten Hagestraat en Kanaalstraat.  Vanaf zaterdag worden verkeersregelaars in het weekend al om 14.00 uur ingezet. Zij krijgen de mogelijkheid om indien nodig de verkeerslichten uit te zetten en het verkeer zelf te regelen om de doorstroming te bevorderen. 

Parkeergarage

Auto's die uit de parkeergarage van winkelcentrum Heuvel komen, moeten nu bovendien te lang wachten. Daarom wordt de derde baan op de Ten Hagestraat weer vrijgemaakt. Bovendien wordt met beheerder Q-Park van de parkeergarage en CBRE van de Heuvel bekeken of er iets gedaan kan worden aan automobilisten die wel de Ten Hagestraat inrijden, maar dan gaan keren, dwars door de rijen bezoekers van de parkeerkelder heen. Dat zou een keerverbod of extra borden kunnen zijn. Ook bij de Tramstraat moet een bord duidelijker aangeven dat daar geen doorgaand verkeer mogelijk is. 

Jorislaan

Klachten over verkeersoverlast door de afsluiting komen ook uit diverse straten rondom de Vestdijk, zoals de Tongelresestraat en de Sint-Jorislaan. Die worden door verkeer gebruikt dat niet de officiële omleidingsroute langs het Eindhovensch Kanaal gebruikt. Jan-Peter Baartmans uit de Jorislaan zegt dat de weg nu in de spits helemaal volloopt met verkeer. ,,En het ergste is dat de stroom auto's continu doorgaat, de hele dag. Terwijl dat vroeger alleen in de spits was. En hier wonen natuurlijk wel gewoon mensen", aldus Baartmans. Volgens Kaal houdt de gemeente de drukte in de gaten, maar valt die voorlopig binnen de normen. 

 1. Cryptodromen in Eindhoven: de Florijncoin van ‘serieondernemer en visionair’ Toine Aarts
  PREMIUM
  Achtergrond

  Cryptodro­men in Eindhoven: de Florijn­coin van ‘serieon­der­ne­mer en visionair’ Toine Aarts

  Cryptomunten heten ze: digitale muntjes die het betaalverkeer van de toekomst zouden worden. Maar het vertrouwen in ‘hét alternatief voor de euro’ lijkt snel af te brokkelen. Investeerders weten soms niet waar hun harde euro’s zijn gebleven. Ook in Eindhoven werd een cryptomunt gelanceerd: de Florijncoin. Wat is er enkele maanden na de presentatie over van alle beloften?
 2. Grootse Jiu Jitsu seminar in Eindhoven: ‘Dit laat mooi de saamhorigheid zien van vechtsporters’
  PREMIUM
  video

  Grootse Jiu Jitsu seminar in Eindhoven: ‘Dit laat mooi de saamhorig­heid zien van vechtspor­ters’

  EINDHOVEN - Een beetje zenuwachtig was hij wel zaterdag. Zouden er genoeg mensen op zijn grote inzamelactie afkomen? Maar de opkomst is enorm. Maarten van Esch heeft een groots Braziliaans Jiu Jitsu seminar gehouden waar zwarte banders gratis masterclasses geven om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. “Dit laat mooi de saamhorigheid zien van vechtsporters.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven