Interactief kindercollege in de bibliotheek in Eindhoven.
Volledig scherm
Interactief kindercollege in de bibliotheek in Eindhoven. © DCI media

Tijdreizen in de bieb in Eindhoven

EINDHOVEN - Terug naar de dinotijd of vooruit in de tijd om te kijken hoe het met de aarde gaat? Tijdens het kindercollege Tijdreizen gingen kinderen samen met filosofiemeester Ruud van der Meulen hierover in gesprek.

Kunnen we tijdreizen? Waarom zou je willen tijdreizen? Vragen die aan de orde komen tijdens het interactieve college Tijdreizen voor kinderen tussen de acht en veertien jaar. Geen makkelijk onderwerp zo op het eerste gezicht, maar de theaterzaal, ingericht als een heuse collegezaal in de bibliotheek de Witte Dame in Eindhoven is zondagmiddag goed gevuld. Zo’n dertig kinderen komen luisteren en meepraten met filosofiemeester Ruud van der Meulen.

Nieuwsgierig

Van der Meulen is eigenaar van De Filosofietuin. Hij heeft een lesaanbod op het gebied van filosofie, kunst en wetenschap voor nieuwsgierige kinderen en jongeren. ,,Als kind stelde ik altijd veel vragen, maar was meestal niet tevreden met de antwoorden. Mijn zoontje doet het zelfde. Poëtische vragen zoals: waar woont de regen? Maar ook concrete vragen, zoals: waarom springen stoplichten op rood?”

Vragen zijn het startpunt van denken, volgens Van der Meulen. ,,Voor een lezing bedenk ik een vraag en daarbij bereid ik filmpjes voor. Hoe meer kinderen er zijn, hoe meer vragen en hoe wijzer ze met z’n allen worden.” Om er goed in te komen, start het college met een stukje uit de film Back to the future, waar een auto met hond de toekomst inschiet. Toch is het in het begin even aftasten wie wat durft te zeggen. Maar direct bij de eerste vraag of tijdreizen mogelijk is, schieten de vingers omhoog.

Dertig seconden

Het is natuurlijk makkelijk om ja of nee te antwoorden, maar voor de kinderen iets zeggen, vraagt Van der Meulen of ze dertig seconden over hun antwoord willen nadenken. En nagedacht is er: ,,Ja hoor, het kan, als je maar snel genoeg gaat, gaat het wel lukken” en: ,,Misschien later als er betere technieken zijn.”

Kim (10) is met haar vriendin naar het college gekomen. Kim denkt dat tijdreizen wel mogelijk is, maar vraagt zich af of ze wel terug kan komen. De familie Stals uit Geldrop heeft bij haar keuzes voor de uitjes in de kerstvakantie ook het college Tijdreizen gekozen. Toine (8) is geïnteresseerd in wetenschappelijke onderwerpen. Juliette (10) zegt: ,,Het is wel leuk, maar ik snap niet alles.” Ze is niet de enige. Alhoewel op een leuke manier de zwaartekrachttheorie van Isaac Newton en de relativiteitstheorie van Albert Einstein aan de orde komen, is niet alles te begrijpen. ,,Maar dat hoeft ook niet” , zegt Van der Meulen. ,,Het gaat erom dat ze erover nadenken.” Bij de familie Stals zal vanavond nog wel het een en ander nabesproken worden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven