Volledig scherm
In de tipi aan de Heezerweg in Eindhoven protesteert deze groep tegen een olieleiding in de Verenigde Staten. Foto Kees Martens/fotomeulenhof

Tipi Eindhoven als protest tegen oliepijplijn VS

EINDHOVEN - Aan de Heezerweg in Eindhoven staat een protestkamp tegen de aantasting van heilige grond in de Verenigde Staten. 'We laten hier onze solidariteit zien.' Het is ver weg van de staat North Dakota in de Verenigde Staten.

Toch heeft een groepje actievoerders op het braakliggende veld bij de toren van de Tivolikerk hun grote tipi en een klein modern tentje opgeslagen, om via dit 'zusterkamp' de zielsverwanten in Standing Rock bij te staan. "We hebben via internet veel contact met Amerika. We laten onze solidariteit zien en daar zijn ze ontzettend dankbaar voor", vertelt Christina bij het houtvuur in de tipi.

Volgens de actievoerders ontheiligen de graafwerkzaamheden de sacred lands van de natives zoals Indianen politiek correct genoemd horen te worden. En zo'n olietransportsysteem gaat zeker lekken, dus het grondwater in het gebied is ook niet veilig. "Maar je moet ook verder denken", zegt Christina. "Olie raakt op, we moeten erkennen dat we alternatieve bronnen moeten ontwikkelen. En we moeten het niet alleen roepen, we moeten het ook doen. We voelen dat het tijd is om de ommekeer te maken."

Christina zou het liefst naar de VS afreizen, maar nu dat wat moeilijk is, neemt ze genoegen met de Heezerweg. "Als we op het Stadhuisplein gaan staan, moeten we toch weer snel weg. Hier kunnen we langer blijven", zegt Han, een van de medestanders van Christina.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven