Volledig scherm
Teckel Jeske is lekker aan het chillen in het zwembad van zijn baasjes. © Marieke van der 'hoff

Tips om huisdieren koel te houden tijdens hittegolf

EINDHOVEN - Niet alleen mensen kunnen last hebben van de tropische hitte deze dagen, ook huisdieren raken soms oververhit. Zij kunnen vaak niet goed tegen de warmte. De Dierenbescherming heeft enkele tips.

Het is niet altijd meteen duidelijk dat een dier het te warm heeft. Enkele kenmerken van een oververhit dier zijn: De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Een beest kan zelfs een hitteshock krijgen. Daarbij heeft het dier een  snelle hartslag en ademhaling, en reageert niet of nauwelijks op prikkels. In dat geval moet direct de dierenarts worden gebeld en worden begonnen met koelen! 

OPROEP: Stuur een foto van je huisdier
Huisdieren die verkoeling zoeken leveren natuurlijk leuke foto's op. Heb jij een foto van je hond in een opblaaszwembadje of je konijn met een koelelement? Upload ze in ons lezersfotoalbum.

Wat kun je doen?
Breng het dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Honden
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw en heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. 

VIDEO Bas Westerduin (24) filmde zichzelf in zijn auto in de brandende zon om tot baasjes door te dringen dat zij hun hond niet moeten achterlaten in de auto. 'Laat dit een waarschuwing zijn.'

Lees verder onder de video

Verbranden
Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon en laat hem nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm

Katten
Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan en voldoende drinkwater heeft. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als je hem in een warme auto moet vervoeren, wees dan alert op signalen van oververhitting.

Konijnen
Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk. Zorg er dus voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Je maakt zelf koelelementen voor je konijn door plastic flessen voor 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen. Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen, kun je er een nat wit laken overheen leggen.

Huidmadenziekte
Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van je konijn en maak het hok vaker schoon.

Knaagdieren
Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen. Help deze dieren afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kan je deze eventueel op een paar diepvrieselementen plaatsen. Zet het hok nooit in de zon.

Lees verder onder de foto:

Vogels
Vogelkooien mogen ook niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, geef je regelmatig vers water. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heb je een vogelkooi hangen, dan kan je deze bij warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten en kleine kinderen. Creëer schaduw in een buitenvolière of kippenhok met een parasol of wit, nat laken.

Terrarium en aquarium
Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel alert en zorg ervoor dat de zon niet direct op de bak schijnt.

Weidedieren
Geiten, schapen, paarden en dieren die buiten staan, hebben ook graag schaduwplekken. Zorg sowieso altijd voor vers drinkwater. Schapen kun je scheren, ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.

Volledig scherm
Ook de politie waarschuwt hondenbezitters niet met hun huisdier te gaan fietsen in deze hitte. © Politie
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven