Volledig scherm
Het inzamelen van jassen in Eindhoven voor daklozen. © FotoMeulenhof

Toch extra opvang voor daklozen in Eindhoven

EINDHOVEN - Eerste wilde het stadsbestuur er niet aan. Maar na druk vanuit de gemeenteraad gaat het college toch overstag: er komen meer slaapplekken voor daklozen. 

Er komt toch extra opvang voor daklozen in Eindhoven. Het aantal plaatsen in de nachtopvang wordt tijdelijk uitgebreid van 42 naar 47. Dat heeft de Eindhovense zorgwethouder Renate Richters (GroenLinks) dinsdagavond aan de gemeenteraad beloofd.

Richters kwam met die toezegging op aandringen van de fracties van de PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en Denk. De vijf partijen hadden daartoe aangedrongen in een motie tijdens het begrotingsdebat in de Eindhovense gemeenteraad.  

Niet genoeg plek

Vorige week hield Richters nog de boot af toen er tijdens een bespreking van de gemeentebegroting voor 2020 door verschillende partijen aangedrongen werd op uitbreiding van het aantal nachtelijke opvangplekken. Volgens die partijen voldoet het aantal bedden voor daklozen in de stad niet, en moeten er dagelijks daklozen de deur worden gewezen.

,,Als college willen we onze ogen niet sluiten voor de noden in de stad”, zei Richters dinsdagavond. ,,De afgelopen jaren hebben we flink moeten bezuinigen en de hand op de knip moeten houden. Voor het komende jaar is er gelukkig weer wat meer financiele ruimte.”

Korte termijn

Van die ruimte op de begroting kan het stadsbestuur die tijdelijke uitbreiding betalen. En die komt er dan ook al op korte termijn, zo verzekerde Richters de raad. Daarnaast gaat er een onderzoek van start naar hoe groot de definitieve uitbreiding van het aantal slaapplekken moet zijn.  

Als de resultaten van dat onderzoek bekend zijn, komt de wethouder met een voorstel terug naar de gemeenteraad.  Volgens Richters gaat het naar zich in eerste instantie laat aanzien om een tekort van structureel drie slaapplekken.  ,,De laatste weken moeten er elke dag bij de nachtopvang aan de Mathildelaan drie mensen teleurgesteld worden.”

Wachtlijst

Uit navraag van deze krant bleek echter dat die informatie niet correct is.  Volgens de daklozenorganisatie Ervaring Die Staat en het Leger des Heils kunnen zich bij nachtopvang dagelijks maximaal drie mensen registreren voor een plekje op de wachtlijst. Als de opvang vol is, wordt daklozen die alsnog aankloppen sowieso de deur gewezen. 

Overigens wordt het aantal plekken voor daklozenopvang in Eindhoven ook uitgebreid. Nu is er behalve opvang aan de Mathildelaan ook daklozenonderdak aan de Barrierweg. Daar komt als de derde locatie straks ook de Bellefroidlaan bij. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven