Volledig scherm
Rob van der Donk van Loud Noise, de organisator van Dynamo Metalfest, op het campingterrein. © FotoMeulenhof

Toch groen licht voor camping Dynamo Metalfest in Eindhoven

EINDHOVEN - Door het licht te dimmen en de looproute wat aan te passen kan er dit weekend tóch gekampeerd worden bij Dynamo Metalfest op de Eindhovense kunstijsbaan. 

Even dreigde een rechtszaak roet in het eten te gooien: de Stichting Stadsnatuur maakte bezwaar tegen de camping met zeshonderd plaatsen en kondigde aan donderdag naar de rechter te zullen stappen. De natuurliefhebbers vreesden dat het verblijf van honderden festivalgangers de in het gebied voorkomende broedende vogels en vleermuizen zouden verstoren. 

De avond voor de rechtszitting bereikten de stichting en de organisatoren van het metalfestival -door de gemeente rond de tafel geroepen- overeenstemming over een aantal maatregelen, waardoor de fauna enigszins ontzien wordt. ,,Het is een beetje geven en nemen. We leggen ons erbij neer", zegt secretaris Frans Hijnen van Stadsnatuur, die nog altijd niet echt blij is met de tijdelijke camping. ,,Maar we hebben ook begrip voor de organisatie, die een gigantisch probleem zou hebben gehad als de camping niet door was gegaan.”  

‘Positieve dialoog’

Rob van der Donk, woordvoerder van Loud Noise, is ‘heel content’ met het bereikte akkoord. ,,We hebben een heel positieve dialoog gevoerd met de bezwaarmakers. Zo zie je maar weer: als je het gesprek aangaat, kom je er wel uit.” Om de bezwaarmakers, gesteund door Trefpunt Groen Eindhoven, tegemoet te komen is de routing tussen camping en festivalterrein ietwat gewijzigd. Plekken waar vogels zitten te broeden -onder meer een boomvalk- worden zoveel mogelijk gemeden. Deze locaties worden met roodwit lint afgezet. 

Een ander bezwaar van de Stichting Stadsnatuur betrof de lichtverstoring in het gebied afkomstig van  lichtmasten. Door het licht zouden vleermuizen het gebied mijden en dreigden jonge vleermuisjes twee dagen verstoken te blijven van voeding. Onder meer door de verlichting wat te dimmen en het aantal branduren te beperken, wordt het probleem zoveel mogelijk ondervangen, aldus Van der Donk. ,,Ook hebben we een registratiedesk verplaatst naar een minder kwetsbare plek.” 

Quote

Uiteinde­lijk hebben we zo'n festival veel liever niet in dit gebied

Frans Hijnen, Stichting Stadsnatuur

,,De maatregelen geven een stukje rust", zegt Hijnen. ,,Maar uiteindelijk hebben we zo'n festival veel liever niet in dit gebied, dat onderdeel is van de ecologische hoofdstructuur. De organisatie treft geen blaam; het is de gemeente die deze vergunning verstrekt heeft.” De stichting pleit ervoor om het festival de komende jaren op een ander tijdstip in het jaar te organiseren. ,,Liefst in augustus, september. Dan is het toch een dooie tijd in vogelland.”

Van der Donk weet van de wensen van de Stichting Stadsnatuur en zegt dat de organisatie daar zeker naar gaat kijken. Volgend jaar gaat dat echter nog niet lukken, voorziet hij. 

Volledig scherm
Dynamo Metalfest, 2018. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

In samenwerking met indebuurt Eindhoven