Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep in Eindhoven.
Volledig scherm
Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep in Eindhoven. © DCI media

Toch voldoende plek voor Eindhovense zwemmers in Tongelreep

EINDHOVEN - De Eindhovense zwemverenigingen en recreanten zijn er gerust op: ze houden straks voldoende plek in de vernieuwde Tongelreep.  Die toezegging kregen ze van wethouder Steenbakkers. 

Zwemverenigingen en recreanten hoeven zich geen zorgen te maken dat ze in de toekomst niet of nauwelijks meer terechtkunnen in het verbouwde zwembad De Tongelreep. Die toezegging doet de Eindhovense sportwethouder Stijn Steenbakkers (CDA).

,,We gaan er voor zorgen dat de recreanten en de zwemverenigingen op passende tijden kunnen zwemmen en zwemles kunnen geven", aldus Steenbakkers. Om daar voor te zorgen krijgen de recreanten en de zwemvereniging samen met de KNZB - de Koninklijke Nederlandse Zwembond - een plek in de klankbordgroep die verbouwing - kosten: 28 miljoen euro - straks gaat begeleiden. 

Daarmee komt Steenbakkers tegemoet aan de kritiek die vorige week van de Eindhovense zwemmers en zwemverenigingen naar boven kwam op het nieuwbouwplan. 

Alle topzwemmers

Het gemeentebestuur heeft met de KNZB afgesproken dat de bond alle topzwemmers straks in de vernieuwde Tongelreep zal laten trainen. Verenigingen als PSV Zwemmen, de Watervrienden en Aegir waren bang dat ze door de komst van de KNZB-zwemmers in de verdrukking zouden komen. 

Die kritiek vond ook weerklank in de gemeenteraad. Verschillende fracties drongen er de afgelopen week achter de schermen bij wethouder Steenbakkers op aan tegemoet te komen aan die kritiek. 

Bij de bespreking van het verbouwingsvoorstel dinsdagavond bleek dat de wethouder die kritiek ter harte had genomen, en samen met de verenigingen op zoek was gegaan naar manieren om de verenigingen aan zijn zijde te krijgen. Net voor de vergadering bleek uit schriftelijke reacties van die verenigingen dat Steenbakkers daarin geslaagd is. 

De troef die hij daarbij uitspeelde was de klankbordgroep waarin alle betrokkenen evenveel zeggenschap krijgen. Daarmee wist de wethouder de reserves over dit deel van de nieuwbouwplannen bij de vier coalitiepartijen - VVD, GroenLinks, PvdA en CDA - weg te nemen. 

Buitenbad bij Tongelreep

Ook een groot deel van de oppositie in de Eindhovense gemeenteraad nam daar genoegen mee, zoals de D66-fractie, die aanvankelijk nogal sceptisch ten opzichte van de plannen stond. Die partij kreeg van Steenbakkers ook de toezegging dat onderzocht zal worden of het mogelijk is ruimte vrij te houden om in de toekomst nog een buitenbad bij de Tongelreep te bouwen.  

De SP overtuigen van het plan, dat lukte Steenbakkers evenwel niet. SP-fractievoorzitter Murat Memis vond de toezeggingen van de wethouder onvoldoende, en kondigde aan dat zijn fractie met moties zal komen om die toezeggingen zwart-wit en op papier vastgelegd te krijgen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven