Volledig scherm
Jan van de Pas, beter bekend als: Toeter Jan. © Roy Lazet

Toeter Jan, weet wat wel en niet kan

EINDHOVEN - Iedereen die ooit in een stadion komt, die kent hem. Of je hoort niet al te best, dat kan ook. Toeter Jan is de naam. Uiteraard is hij maandagavond weer present als zijn favoriete teams FC Eindhoven en Jong PSV tegen elkaar spelen.

Een paar dagen eerder in zijn appartementje in Tilburg, waar hij gewoon Jan van de Pas (33) heet. Romario aan de muur, een PSV-dekbed en er hangt zelfs een foto waarop hij poseert met Tiny Sanders. Op de keukendeur het programma van Jong PSV, FC Eindhoven en amateurclub Nemelaer. Tegenwoordig wordt er ook nog bij de vrouwen van PSV getoeterd. Supporters in heel Nederland weten onderhand wel wie Toeter Jan is. Het recept is even simpel als doeltreffend. De keeper van de tegenstander is vaak de sjaak. Wordt het spannend voor het doel, dan komt Jan in actie. Puwp! ,,André Onana van Ajax stuurde een keer de beveiliging op me af. Toen sprong de harde kern van FC Eindhoven ertussen. Mooi moment. Mijn toeter is ook weleens stuk gegaan en daar was ik echt van over de zeik. Vanaf dat moment heb ik altijd een reservetoeter bij me.”

Frustratie
Jan krijgt woonbegeleiding, maar wil wel eventjes benadrukken dat hij zijn zaakjes zelf prima kan regelen. Hij kan er niet tegen als ze hem niet serieus nemen. ,,Mijn hele leven hoor ik al: Jan, je kan dit niet. Jan, je kan dat niet. Ik kan moeilijk leren en mijn spraak is niet goed. Ook kan ik soms heel boos worden. Ook nu op jou. Dat is niks persoonlijks, maar dan komt er frustratie uit het verleden boven.” Jan werd geboren in Haaren en woont al vanaf jonge leeftijd niet meer thuis. ,,Al vanaf mijn achtste word ik overal neergezet door de instanties. Papa en mijn familie doen alles voor me. Maar het is weleens irritant. Twee jaar geleden woonde ik nog in Boxtel, daar was het beter. Ik voel me in deze wijk niet helemaal veilig. En ik doe er in mijn brommobiel nu 2,5 uur over om naar FC Eindhoven te rijden. Hij kan maar 45 kilometer per uur. Maar alles komt wel weer goed. Ik ben een positief ingesteld mens.”

Welkom
Voor Jan begon het supporteren toen hij door zijn vader Jo als klein menneke werd meegenomen naar dorpsclub Nemelaer. Toen hij tijdens de carnaval vervolgens iemand met fietspomp en hoorn bezig zag, was hij verkocht. Toeter Jan was geboren. ,,De clubs zien me graag komen. Ik gedraag me netjes en ik ben er altijd. Ik mag gratis naar binnen. Ik zou ook nooit al die seizoenkaarten kunnen betalen natuurlijk", vertelt Jan. ,,Het mooiste aan alles is dat ik me welkom voel. Vroeger als kind werd ik weleens gepest. Maar tijdens de wedstrijden voel ik de warmte van alle bekenden. Ik voel me er thuis. Ik zou ook best wat klusjes willen doen bij PSV of FC Eindhoven, om ze te bedanken."

Bekende Toeteraar
Jan is inmiddels een BT'er geworden. Een Bekende Toeteraar. Radio 2, Omroep Brabant, Voetbal International, het Brabants Dagblad en Studio 040 wisten Toeter Jan al eens te vinden. En op Twitter vroeg een tv-kijkende Ronald de Boer zich af of Toeter Jan niet met pensioen kon? Jan kon er wel om lachen en verkleedde zich daarom maar als boer tijdens carnaval. ,,Ik ben een stuk slimmer dan dat mensen weleens denken", verduidelijkt Jan. Hij voelt feilloos aan wanneer hij op het randje zit. Wat wel kan, wat niet kan. ,,Zolang ik achter de hekken blijf, mag ik doen wat ik wil met mijn toeter. 'Schei eens uit', hoor ik een keeper wel eens zeggen. Maar daar haal ik mijn schouders over op. Ik heb wel een keer een heel Turks team achter me aangehad bij Nemelaer. Is goed afgelopen hoor." Jan lacht hard als hij eraan terugdenkt.

Bekijk de video:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven