Volledig scherm
Schets van de nieuwe Tongelreep. © Gemeente Eindhoven

Tongelreep-plan in de mangel bij KNZB

EINDHOVEN - Er is felle kritiek op het nieuwbouwplan voor de Tongelreep in Eindhoven vanuit de professionele zwemwereld. De KNZB, PSV Waterpolo en sportambassadeur Cees-Rein van den Hoogenband vinden het een achterhaald plan. Ze spreken van een gemiste kans. 

Een bijzonder slecht plan. De Eindhovense sportambassadeur Cees-Rein van den Hoogenband laat er geen twijfel over bestaan: de manier waarop het Eindhovense college van B en W zwembad de Tongelreep voor 19 miljoen euro wil opknappen, kan in zijn ogen geen genade vinden. 

Net als Van den Hoogenband vegen ook technisch directeur André Cats van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en voorzitter Marcel Brands van PSV Waterpolo de vloer aan met het nieuwbouwplan. Zij vinden het een 'achterhaald plan'.  

Wisselwerking

De mogelijkheden om een betere wisselwerking te bewerkstelligen met het naast de Tongelreep gelegen Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, waarin aan topsport wordt gedaan, worden in hun ogen volledig genegeerd. Zij vinden dat er een flexibel te gebruiken 50-meterbad moet komen, in plaats van een 25-meterbad, een doelgroepenbad en instructiebad en een reactiveringsbad.  

,,Deze linkse coalitie gaat door op de weg die een paar jaar geleden ingeslagen is. Zonder daarbij open te staan voor nieuwe mogelijkheden, kansen en alternatieven", foeterde Van den Hoogenband maandagavond in het Eindhovense stadhuis. ,,Zelfs niet als die op een presenteerblaadje worden aangereikt."  

Nieuwbouwplan

Van den Hoogenband, Cats en Brands maakten in het stadhuis gebruik van de gelegenheid om hun mening te geven over het nieuwbouwplan voor de Tongelreep, in de aanloop naar de discussie over dat plan in de Eindhovense gemeenteraad de komende week. 

Die verbouwing is noodzakelijk nadat in september 2016 het verouderde golfslagbad bij de Tongelreep gesloten werd. Daarvoor in de plaats moet nu een nieuw familiezwembad komen. De suggestie van Van den Hoogenband, PSV Waterpolo en de KNZB om een flexibel bad te bouwen, is bij de plannenmakerij ook bekeken, maar als te duur en daardoor onhaalbaar bestempeld.     

Overigens was er niet alleen kritiek. Voorzitter Jeroen van der Meulen van zwemvereniging de Watervrienden was vol lof over het plan. ,,Dit is een plan zonder franje. Daardoor blijft het zwemmen voor de Eindhovenaren tenminste betaalbaar." 

Gebruikers

Harrie van der Meijden, zweminstructeur en recreatief zwemmer, wees er op dat het plan in tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met de gebruikers. ,,Dat zorgt voor draagvlak. Daarnaast is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in topsport. Nu zijn de gewone Eindhovenaren aan de beurt." 

De Eindhovense sportwethouder Jakob Wedemeijer (SP) wilde maandag nog niet reageren op de ongezouten kritiek vanuit de zwemwereld. ,,Eerst ga ik de discussie hierover met de gemeenteraad aan."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven