Volledig scherm
Eindhovense (ex-)daklozen aan het werk zetten, is de inzet van project Echt Werken.

Tonnen subsidie van gemeente Eindhoven voor daklozen verdampt

EINDHOVEN - Honderdduizenden euro's subsidie van de gemeente Eindhoven voor een werkproject voor daklozen zijn niet voor dit doel ingezet.

Het gemeenschapsgeld is via het ingehuurde Buro Andersom weggevloeid. Dit bedrijfje zat in geldnood, een faillissement dreigde. Dit melden diverse bronnen.

630.000 euro subsidie beschikbaar

Andersom, uit het Limburgse Belfeld, moest vanaf september vorig jaar Eindhovense dak- en thuislozen begeleiden naar werk. Andersom was hiervoor ingeschakeld door GGzE-stichting De Boei. Die had van de gemeente deze opdracht gekregen, maar de uitvoering uitbesteed aan Andersom. In totaal was 630.000 euro subsidie beschikbaar. Bijna een half miljoen euro was al overgemaakt naar Andersom. In maart bleek dat al dit geld op was. Het project 'Echt Werken' zou tot eind dit jaar lopen. Andersom maakte vooral kosten voor twee medewerkers, vanaf januari drie.

In maart stopte De Boei abrupt de samenwerking met Andersom. Directeur Hans Marechal van De Boei: "Ik had het geld al overgemaakt. Andersom gaf aan dat de middelen op waren. Wat er met het geld is gebeurd, weet ik niet. Dit is heel vervelend. Maar het belangrijkste is dat het project daarna is voortgezet, zonder extra subsidie."

Springplank040

'Echt Werken' is na overleg met de gemeente na maart ondergebracht bij het bedrijfje Springplank040 van Thijs Eradus, voormalig werknemer van Andersom. De Boei had voor de resterende periode tot eind dit jaar nog 100.000 euro in kas. Marechal: "Ik had nog geld achter de hand."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen