Volledig scherm
In de Reizende Bioscoop op Docfeed 2017 stond een 34 jaar oude DAF 33. Daarin konden vier bezoekers tegelijk naar een film kijken. Het geluid van de documentaires hoor je alleen in de auto. © Bert Jansen

Tonnen subsidie voor Eindhovense cultuurinstellingen

EINDHOVEN - De Eindhovense instellingen Broet, Watershed, Baltan Laboratories en Docfeed krijgen steun van de provincie Brabant. Dat heeft cultuurgedeputeerde Henri Swinkels donderdag bekendgemaakt.

Broet, onder meer verantwoordelijk voor het Eindhoven Film Festival en verder ondersteuner van de filmcultuur in de regio, ontvangt 70.000 euro. De nog relatief jonge, literaire instelling Watershed krijgt ruim 55.000 euro voor haar bijeenkomsten, lezingen en uitgaven. Baltan Laboratories ontvangt 100.000 euro voor haar activiteiten op het gebied van hightech en de creatieve industrie. Docfeed, verantwoordelijk voor het jaarlijkse festival van documentaire films, heeft ruim 47.000 euro toegezegd gekregen.

Nieuw talent
De instellingen krijgen de subsidie uit de pot die is opgezet om nieuw talent te stimuleren. "Het aanbod in de provincie verdient een stevige investering en hiermee wordt - naast aandacht voor gevestigde gezelschappen en organisaties, ook steun verleend aan nieuwe initiatieven. Dat geeft ruimte voor innovatie en verversing", aldus Swinkels.

Andere aanvragers vielen buiten de boot, omdat die niet helemaal voldeden aan de criteria of omdat er simpelweg niet meer geld in de pot zat. Dat ging op voor muziekfestival So Whats Next, met haar zetel in Eindhoven. Ook de aanvragen van de Cacaofabriek in Helmond en die van De Kazerne in Eindhoven werden niet gehonoreerd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven