Volledig scherm
Directeur Albert Kivits van de Bibliotheek Eindhoven. Hij kwam in het geweer tegen een korting die de Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) oplegde. De huidige crisis bij SCE komt hier uit voort. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Top Stichting Cultuur Eindhoven stapt op

EINDHOVEN - De Raad van Toezicht van de Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) stapt per direct op. De leden vinden het onverteerbaar dat het Eindhovense college de verdeling van cultuursubsidies weer naar zich toetrekt.

Het college legt hiermee - al is het dan tijdelijk - de bijl aan de wortel van de zelfstandigheid van de stichting. Dat schrijven voorzitter Monique Vogelzang van de Raad van Toezicht en de leden Ben Arends en Maartje Broekhans in een verklaring. Volgens hen is die ingreep ook niet nodig. Een aanpassing van de gemeentelijke verordening zou volstaan om de juridische 'weeffout’ die de Raad van State in februari constateerde te repareren. ,,We hebben nu geen eigen sturende bevoegdheid meer. We hebben daarom unaniem besloten om met ingang van 1 mei collectief af te treden.”

Tot nu toe leek het college - met impliciete steun van een raadsmeerderheid - weg te kijken van de kritiek die de Raad van State heeft op de manier waarop Eindhoven de verdeling van culturele subsidies regelt. Nu de Raad van Toezicht van de stichting opstapt, wordt het voor wethouder Monique List (VVD, cultuur) lastiger om vol te houden dat er weinig aan de hand is.

Politieke waan van de dag

De Eindhovense gemeenteraad laat sinds 2016 de verdeling van al zijn miljoenen aan cultuurgeld over aan een aparte stichting, de SCE. De gedachte hierachter is dat het beter is om ‘objectieve’ mensen met specifieke kennis op cultureel gebied hierover te laten beslissen, en dit niet over te laten aan de politieke waan van de dag. Nadeel is dat hiermee de invloed van de Eindhovense kiezers wordt ingeperkt. Toen het Centrum voor de Kunsten Eindhoven en de Bibliotheek Eindhoven geconfronteerd werden met een korting op hun subsidie, konden ze niet langer bij gemeenteraadsleden aankloppen voor steun.

‘Noodverband’

Directeur Albert Kivits van de bibliotheek durfde het als enige aan om bezwaar te maken. De Raad van State oordeelde vervolgens afgelopen februari dat de stichting wettelijk gezien helemaal niet bevoegd is om subsidies te verstrekken. De Raad van State adviseerde Eindhoven ook om de politieke keuze hierachter te heroverwegen. Wethouder List koos in plaats daarvan voor een tijdelijke oplossing. Voorlopig neemt het college de besluiten over subsidies. Het mandateert SCE-directeur Tanja Mlaker om die besluiten uit te voeren. Een echte knoop doorhakken, dat stelt de wethouder tot eind dit jaar uit. Nu blijkt dus dat haar ‘noodverband’ de Raad van Toezicht van de SCE al te ver gaat.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen