Volledig scherm
Archieffoto © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Topdrukte in Eindhoven: goud geld voor nachtje in hotel

EINDHOVEN - Beukende beats, springende én sprintende paarden, de 'Summer of 69' en de razendsnelle Ranomi. Het wordt een druk weekeinde in de regio en dat betekent volle hotels die 'Randstad-prijzen' rekenen voor hun kamers. De prijzen voor een overnachting van zaterdag op zondag gaan inmiddels twee tot drie keer over de kop.

Quote

We zitten voor het komende weekeinde helemaal vol

Pieter Bruns, Inntel Art-Hotel

Met dancefestival Lakedance in Best, prestigieuze paardensportevenementen in Valkenswaard en Oirschot, en in Eindhoven een concert van wereldster Bryan Adams en de wereldbeker zwemmen trekt Zuidoost-Brabant vanaf vrijdag vele tienduizenden bezoekers van verre. Dat de Eindhovense hotelmarkt als een zonnetje draait, valt ook af te leiden uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Horwath HTL. De bezettingsgraad is sinds 2014 met zeven procent gestegen naar 70 procent vorig jaar. 

Het komende weekeinde is zo'n 90 procent van de accommodaties gereserveerd. Drukte die aardig in de buurt komt van de periode rond de Guus Meeuwis-concertenreeks en carnaval, zegt een medewerkster van het Sandton-hotel in Eindhoven. Een kamer in het hotel voor de nacht van zaterdag op zondag moest gisteren via reserveer-reus Booking.com 185 euro kosten. Een week later kost diezelfde kamer nog geen 80 euro.

'Helemaal vol'

Holiday Inn heeft alleen nog luxe kamers en vraagt daar 166 euro voor, volgende week is dat 93 euro, en de goedkoopste kamer is dan 71,50. "We zitten voor het komende weekeinde helemaal vol", zegt Pieter Bruns van Inntel Art-Hotel, die woensdag bijna 200 euro vroeg voor een kamer met jacuzzi op zaterdag. Volgens hem is de bezettingsgraad misschien wel te vergelijken met 'Guus Meeuwis' maar de prijzen nog niet. "Dan zijn de startbedragen van een kamer een stuk hoger. Het is bij ons net als bij EasyJet, hoe later je boekt, des te hoger de prijs." 

Hotels in Eindhoven zitten steeds voller, bevestigt hij. "Al staan kamerprijzen nog steeds onder druk." Sinds 2014 is de gemiddelde kamerprijs met vijf euro gestegen. Wel is een hotelkamer in de regio daarmee vaak nog steeds een stuk goedkoper dan in veel andere delen van het land, zoals Maastricht en de Randstad. Dat komt vooral omdat de stad flink meer hotelkamers telt. Het aantal kamers is gegroeid van 1.770 in 2012 naar 2.133 kamers nu, blijkt uit cijfers van Horwath HTL. Op de grens van Eindhoven en Waalre opende vorige maand het Bastion hotel (156 kamers) en volgende maand gaat het NH Collection-hotel (132 kamers) in de Eindhovense binnenstad open.

Uitverkocht

Volle hotels zijn er komend weekeinde vooral in Eindhoven, al zijn ook grote hotels in Geldrop, Best en Helmond stijf uitverkocht. De bezettingsgraad in Eindhoven zit voor komende weekeinde rond de 90 procent. Een paar lucratieve dagen dus in een doorgaans wat rustige vakantieperiode, door het ontbreken van zakelijke overnachtingen. 

De hotels lijken de komende dagen allemaal hun eigen doelgroep te hebben. In het Sandton zit vooral zwem-publiek, in Pullman Cocagne in Eindhoven gasten uit de paardenwereld die het springevenement bij Tops in Valkenswaard aandoen en bij het Art-hotel gasten van het WK IJslandse paarden in Oirschot en Lake Dance-gangers. Volgende weekeinde lijkt het weer rustig: dan ligt het aantal gereserveerde accommodaties volgens Booking.com rond de dertig procent. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven