Topdrukte in Eindhovense binnenstad tijdens Black Friday: ‘Ik trap overal in’

VideoEINDHOVEN - Het ziet deze vrijdag zwart van de mensen in de Eindhovense binnenstad. ‘Black Friday’ lijkt een vaste plek te hebben veroverd op de winkelkalender van koopgrage consumenten. Maar is het wel écht zo goedkoop?

Korting! Korting! Korting! Er is geen etalage aan winkelstraat Demer zonder schreeuwerige aanbieding op Black Friday. Zwarte ballonnenbogen verwelkomen de shoppers en hier en daar knalt harde muziek uit speakers. Verkopers staan als proppers in Salou met flyers op straat om klanten te lokken. Winkels halen alles uit de kast. Een mens kan zijn centen immers maar één keer uitgeven en het gevecht om de consument wordt daarom fel gevoerd. 

Zwarte vrijdag is overgewaaid uit Amerika waar men de dag na Thanksgiving massaal richting de winkels trekt om kerstinkopen te doen. Winkels stunten met prijzen en gooien soms midden in de nacht hun winkels open. Gevolg: totale koopgekte, ellenlange rijen en hier en daar een bloedneus. De een vindt het een nieuw symbool van overconsumptie, de ander een welkome manier om goedkoop sintinkopen te doen. Maar zijn de aanbiedingen hier in Nederland daadwerkelijk zo goed?

Nou nee. Tenminste als je het onderzoek van de Consumentenbond mag geloven. Zij bekeken de aanbiedingen van vorig jaar en constateerde dat de korting toen gemiddeld 20 procent was. Niet heel veel meer dan op andere momenten in het jaar. Bovendien is het goed om te beseffen dat veel spullen sowieso weg moeten omdat ze van een oude collectie zijn. En dan zijn er ook nog winkels die vlak voor Black Friday hun prijs ophogen zodat het lijkt alsof ze ineens spotgoedkoop zijn. ,,Dat is eigenlijk best slim", zegt een Eindhovense die net met twee vriendinnen in de Rechtestraat aan het shoppen is. ,,Daar zou ik zeker intrappen want ik ga niet een paar weken van tevoren even alle prijzen in de gaten houden.” Ze heeft vier tassen vol spullen, en de avond is nog jong. 

 ,,Het is belangrijk dat men zich bewust is van het feit dat er geknoeid wordt met koopjes", zegt een woordvoerster van Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD). ,,Je wordt de hele tijd bestookt met dingen die je zogenaamd moet hebben. Maar zorg er eerst voor dat je inzicht hebt in je budget. Dan pas onderzoek je of het echt een aanbieding is. Onze oertip: Koop sinterklaas-en kerstcadeaus door het jaar heen.”

Topdrukte in Eindhovense binnenstad tijdens Black Friday
Volledig scherm
Topdrukte in Eindhovense binnenstad tijdens Black Friday © JK

In samenwerking met indebuurt Eindhoven