Topmodel Lonneke Engel met haar paard U2.
Volledig scherm
Topmodel Lonneke Engel met haar paard U2. © -

Topmodel Engel uit Eindhoven zet zaak rond dressuurpaard U2 door, paard zou gehandicapt zijn na training bij Stal Bartels in Hooge Mierde

DEN BOSCH - Het voormalige topdressuurpaard U2 heeft blijvend zwaar letsel opgelopen toen het bij Academy Bartels op stal stond. Eigenaresse en topmodel Lonneke Engel zet daarom de rechtszaak tegen de paardenfamilie Bartels door.  

Het dressuurpaard U2 van het Eindhovense topmodel Lonneke Engel heeft tijdens het verblijf op Bartels Academy in Hooge Mierde zwaar en blijvend letsel opgelopen. En dat letsel is veroorzaakt door herhaalde druk van het bit en het stang en trens hoofdstel dat gebruikt werd tijdens de training van het paard. 

Doorbraak

Quote

Mijn cliënt spreekt over een medische en morele overwin­ning

advocaat Huib van Hapert

Voor de eigenaresse van U2 - het deels in New York woonachtige, internationale topmodel Lonneke Engel uit Eindhoven - is deze vaststelling van een door het Gerechtshof in Den Bosch aangestelde getuigendeskundige een 'belangrijke doorbraak' in haar zaak tegen de Academy Bartels in Hooge Mierde.  ,,Mijn cliënt spreekt - terecht - over een medische en morele overwinning", aldus haar advocaat Huib van Hapert.  

Topmodel Engel weet zich in de zaak gesterkt door de conclusies van de door het Bossche Gerechtshof benoemde deskundige prof. dr. Pieter Brama, verbonden aan de diergeneeskundige faculteit van University College Dublin. Die heeft na eigen klinisch onderzoek ter plekke en op basis van röntgenfoto’s vastgesteld dat U2 letsel opgelopen heeft in de mond en dat dit is veroorzaakt door langdurige druk van bit en het hoofdstel. En - minstens zo belangrijk - dat dit gebeurde in de periode dat het paard gestald en in training was op Academy Bartels.     

Hobbel

Quote

We hebben het hier over het verlies van een hoogwaar­dig dressuur­paard en niet een of ander trekpaard

Advocaat Huib van Hapert

Volgens Van Hapert is nu de belangrijke 'medische hobbel' genomen en is de weg nu vrij om de rechtszaak tegen de familie Bartels met succes voort te zetten. ,,Centraal in deze zaak staat vanaf nu de hoogte van de financiële schade aan U2 en de door Academy Bartels te betalen schadevergoeding. Hoe hoog die gaat worden is nu nog volstrekt onduidelijk. Maar we hebben het hier over het verlies van een hoogwaardig dressuurpaard en niet een of ander trekpaard."

In een eerdere fase van deze langslepende en spraakmakende zaak tussen Engel en de familie Bartels eiste het topmodel nog een schadevergoeding van bijna 250.000 euro. De rechtbank oordeelde in juni 2015 echter dat de familie Bartels niet verantwoordelijk is voor het onherstelbaar beschadigen van U2. Dat werd destijds met gejuich ontvangen in Hooge Mierde.

Engel besloot - gesteund door haar nieuwe advocaat Van Hapert - in hoger beroep tegen die uitspraak te gaan. Van Hapert stelt dat de conclusie van Brama en de tussenuitspraak van het gerechtshof Den Bosch een hele belangrijke doorbraak vormen. ,,Nu is de medische kant van de zaak klip en klaar. We gaan het geheel nu ook juridisch optuigen." Het hof liet in de tussenuitspraak weten het nu nog te vroeg te vinden om een taxateur te horen over de hoogte van het schadebedrag. Van Hapert verwacht dat dit binnen enkele maanden gaat gebeuren. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven