Volledig scherm
© Bert Jansen

Tot 19 jaar cel voor vier daders in moordzaak Ernesto Pistone uit Eindhoven

DEN BOSCH - De rechtbank van Den Bosch heeft donderdagmiddag hoge straffen uitgedeeld in de moordzaak Ernesto Pistone. De vrouw (28) die het 'brein' achter de moord was heeft 18 jaar cel gekregen. Haar minnaar (27) en één van de 'huurmoordenaars' (26) gaan ook voor 18 jaar de cel in. De tweede schutter (27) kreeg een straf van 19 jaar. Een jaar meer in verband met verboden wapenbezit.

Pistone (33) was een ruime week uit voorarrest toen hij op 27 februari 2014 voor zijn huis in Eindhoven werd neergeschoten met een semi-automatisch wapen. Hij overleed in het ziekenhuis. Pistone was met proefverlof na een veroordeling voor het bezitten van een wapen en munitie.

Uitspraak
De rechter ziet de dood van Ernesto Pistone als moord, hij is opgewacht en 7 maal geraakt. ''Doden was een vooropgezet plan.'' ​Pistone's vriendin wordt gezien als het brein achter de operatie. De vrouw heeft haar minnaar ingeschakeld om twee moordenaars te zoeken.

De rechtbank acht bewezen dat ze alle vier betrokken zijn bij de dood van Pistone. ''De vrouw was de bron en de minnaar een essentiële schakel naar schutters.'' Daarnaast is bewezen dat de vrouw een valse aanvraag voor de levensverzekering (250.00 euro) heeft gedaan. En ook de cocaïnedealen van de minnaar en het wapenbezit zijn bewezen verklaard.

Feiten
Justitie ontdekte dat de vriendin een geheime telefoon had. Daarmee kwam ze andere nummers op spoor. Via taps kon de politie de nasleep volgen: de Dela keerde een levensverzekering van een kwart miljoen niet uit omdat ze de handtekening niet vertrouwden. De geliefden konden daardoor de Turkse huurmoordenaars niet betalen wat de spanning hoog deed oplopen.

De advocaten zien het anders. De minnaar was een cocaïnedealertje, alle gesprekken over betalingen zouden op die handel slaan, zei Mark Nilessen. De Turken zijn nooit ergens gezien alleen getapt. En Marlieke van de Laar vermoedt dat haar cliënt, de minnaar door zijn vriendin is ingepalmd en voor haar karretje is gespannen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven