Volledig scherm
© Kees Martens

Transavia-piloten dreigen met staking, ook op Eindhoven Airport: 'Het is één minuut voor twaalf'

EINDHOVEN - Vakantiegangers die volgende week met Transavia vliegen, moeten er rekening mee houden dat hun vlucht mogelijk gecancelled wordt. De piloten van Transavia -zo'n 500 in totaal- dreigen met een staking omdat onderhandelingen over een nieuwe cao compleet zijn vastgelopen, aldus de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). 

De VNV deelde dinsdagmiddag flyers uit op Eindhoven Airport, Schiphol en Rotterdam/The Hague, waarin de actie werd aangekondigd. 

"Staken doen we liever niet, want vliegen zit in ons bloed", zegt VNV-woordvoerder Joost van Doesburg. "Een staking is bijzonder vervelend voor de reizigers, dat realiseren we ons maar al te goed. Maar we zijn al veertien maanden in overleg met het management van Transavia, zonder enig resultaat te hebben geboekt. Het wordt nu tijd om een heel duidelijk signaal af te geven. We hopen dat het management dit keer wel naar ons luistert, zodat we van een staking af kunnen zien", aldus Van Doesburg. "Het is één minuut voor twaalf."

De vliegers willen onder meer betere en stabielere roosters, die minder inbreuk maken op hun sociale leven. Roosters worden pas een week van te voren bekendgemaakt en vaak op het laatste moment nog gewijzigd, aldus de bond. Ook willen de piloten een 'bescheiden' loonsverhoging. 

Als de staking doorgaat, wordt dat pas op het laatste moment bekend. Uiterlijk twaalf uur vantevoren moet deze volgens Van Doesburg bij de werkgever worden aangekondigd en worden ook media ingelicht. Het is niet bekend hoe lang een eventuele staking gaat duren. "Bij een eerdere staking van Easyjet-piloten hebben we ervoor gekozen om een paar uur in de ochtend de vliegtuigen aan de grond te houden. Mogelijk doen we dat deze keer weer." 

Volgens een woordvoerster van Transavia zitten de onderhandelingen niet op slot. "Afgelopen vrijdag zijn de laatste gesprekken geweest en hebben we afgesproken deze week -donderdag en vrijdag- elkaar weer te zien. Onze intentie is om er uit te komen, in het belang van de vliegers maar ook van de reizigers uiteraard die gedupeerd zouden worden door een staking."  

Volledig scherm
De VNV deelde dinsdag flyers uit op Eindhoven Airport, Schiphol en Rotterdam/The Hague. © VNV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven