Een passagier op de weegschaal bij Eindhoven Airport.
Volledig scherm
Een passagier op de weegschaal bij Eindhoven Airport. © Eindhoven Airport

Transavia weegt passagiers Eindhoven Airport bij wijze van experiment

EINDHOVEN - Vliegmaatschappij Transavia voert donderdag een bijzonder experiment uit op Eindhoven Airport. De passagiers van vijf vluchten wordt gevraagd om even op de weegschaal te gaan staan. 

Niet omdat Transavia nou zo benieuwd is naar het gewicht van zijn klanten. Nee, volgens een woordvoerster van de vliegmaatschappij gaat het er puur om, om het totaalgewicht van een vliegtuig beter in kaart te kunnen brengen. Met dat gegeven kan ook exacter de benodigde hoeveelheid brandstof worden bepaald. Hoe meer brandstof aan boord, hoe zwaarder het vliegtuig en dus hoe hoger het brandstofverbruik. 

,,Samen met studenten van de UVA en TU Delft doen we onderzoek naar hoe we duurzamer en zuiniger kunnen vliegen", zegt de woordvoerster. ,,Eerder hebben we dit in juli ook al gedaan. Door zo exact mogelijk het gewicht te bepalen, kun je zuiniger vliegen.” Volgens de zegsvrouwe is het animo om mee te doen aan het wegen, groot. ,,In juli vond iedereen het prima om op de weegschaal te gaan staan en ook vandaag doet tot nu toe iedereen mee.” 

Experiment

Volgens Transavia gaat het puur om een experiment en is het zeker niet de bedoeling dat het wegen in de toekomst standaard wordt ingevoerd. Ook is het volgens haar ‘absoluut niet de bedoeling’ om gedifferentieerde tarieven in te gaan voeren, waarbij een zwaardere passagier meer moet betalen voor zijn ticket. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven