Volledig scherm
Luchtfoto van de Genneper Parken. Rechtsvoor Hotel Eindhoven met daarachter de velden van RPC, waar de parkeergarage moet komen. © Ronald Otter

Trefpunt Groen krijgt sleutelrol bij nieuwe Park+Ride Eindhoven

EINDHOVEN - Er komt een Park+Ride bij het Van der Valkhotel aan de Aalsterweg in Eindhoven: de raad heeft hier dinsdagavond mee ingestemd. Maar tegelijkertijd is de politiek bang dat het hele plan straks een valse start maakt.

De natuurorganisaties van Trefpunt Groen Eindhoven krijgen opeens een sleutelrol: zij bepalen straks of de Park + Ride een succes wordt of niet. Wethouder Monique List (VVD, mobiliteit) gaat vrijdag in gesprek met coördinator Joop van Hout van Trefpunt Groen. 

Het doel van de Park + Ride is om iets te doen aan de duizenden auto's die nu op zaterdag en zondag richting centrum rijden en terug. De gemeente wil mensen uit de auto krijgen en over laten stappen op de bus, zodat de luchtkwaliteit in het centrum beter wordt. ,,Maar in het huidige plan zijn er in het weekend juist voor deze groep maar 175 parkeerplaatsen", zei VVD-raadslid Tom Meylink dinsdag in de raad. Er komen in totaal wel 600 plaatsen in de parkeergarage, maar die worden straks naar verwachting grotendeels bezet door onder meer sporters van hockeyclub Oranje-Rood. Waarom: Zij en anderen hebben nu nog een openbaar parkeerterrein middenin in het groen tot hun beschikking, met 400 parkeerplaatsen. Maar de gemeente heeft circa acht jaar terug - toen Fontys een sporthogeschool bouwde in de Genneper Parken - natuurcompensatie beloofd aan buurtbewoners en natuurorganisaties. Eén van de manieren waarop ze dat zou doen was het parkeerterrein aan de Charles Roelslaan afbreken en 'teruggeven' aan de natuur.

Betrouwbaar

Meylink kwam - mede namens CDA, D66, SP, LPF, Leefbaar Eindhoven, 50Plus en ChristenUnie - met een motie waarin wethouder Monique List (VVD, mobiliteit) werd gevraagd om te kijken of Trefpunt Groen bereid is te accepteren dat dit parkeerterrein blijft liggen. Daarbij benadrukte hij dat de gemeente zich geen onbetrouwbare overheid wil betonen: Als Trefpunt Groen niet instemt, wordt het parkeerterrein toch afgebroken. Maar wat blijkt: Trefpunt Groen staat wel open voor zo'n gesprek. Wethouder List kon de raad melden dat ze vrijdag een afspraak heeft met Joop van Hout.

Verkopen

,,Ja, de wethouder zal natuurlijk wel met een heel erg mooi alternatief aanbod moeten komen, wil ik dit kunnen accepteren. Hoe moet ik dit anders verkopen aan mijn achterban?", aldus Joop van Hout, die vanaf de publieke tribune meeluisterde. ,,Aan de andere kant: ik kan de deur ook moeilijk dicht gooien. Straks roept men dat Trefpunt Eindhoven tegen schone lucht is." 

Het parkeerterrein aan het Charles Roelslaan is nog maar het begin van de opgave van het college. Volgens Van Hout is het 2,2 hectare groot, en heeft de gemeente acht jaar terug 11 hectare natuurcompensatie beloofd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven