Volledig scherm
Knitted Knockers in de maak. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Tricot borsten in soorten en maten: 'Ik kan weer mooie bh's dragen die ik zelf wil'

VideoEINDHOVEN - Vrouwen die last hebben van siliconenprotheses kunnen nu terecht bij Knitted Knockers. Tien ervaren enthousiaste breisters zijn actief om voor andere vrouwen borstprotheses te breien. De gebreide variant is licht, zacht, kan in de wasmachine en is gratis.

Tricot tieten of te wel gebreide borstprotheses. ,,Het is aan te raden, ik ben er super blij mee", zegt José Langenberg (70). Zes jaar geleden is haar rechterborst gedeeltelijk weggehaald.

Quote

Losse borstpro­the­ses zijn zwaar. Vooral 's avonds hang je scheef

José Langenberg

,,Ik wilde geen hersteloperatie. Ze zetten er een ballon in die ze oprekken en dan vullen met een siliconenprothese. Het leek me niet prettig, ik heb gekozen voor losse protheses. Maar die zijn zwaar en iedere avond als ik mijn bh uitdoe, dan lijkt het of je een pleister van de huid trekt", vervolgt Langenberg. ,,Vooral 's avonds hang je scheef, ik heb een deuk in mijn schouders van het dragen."

Lees verder onder de video

Enkele weken geleden is Langenberg in contact gekomen met Knitted Knockers, een netwerk van vrouwen in Nederland die gebreide borstprotheses maken, naar het voorbeeld van de gelijknamige Amerikaanse organisatie.

Heel fijn
Langenberg: ,,Ik kwam het tegen in een boekje van het Catharina Ziekenhuis. Ik heb meteen contact opgenomen met José Hertogs van Knitted Knockers. Je geeft je bh-maat op en dan ga je passen. Het is heel fijn. Ik voel niet dat er iets in zit en het schuift niet. Ik kan weer mooie bh's dragen die ik zelf wil." Hertogs is september twee jaar geleden begonnen voor haar werk voor Knitted Knockers. ,,Ik kan niet breien, maar laat mij maar alles regelen. Ik leg contacten met afnemers en heb contact met de dames die de voorraad breien." Hertogs werkt samen met De Eik, inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten aan de Aalsterweg in Eindhoven. Vrouwen kunnen hier op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 binnenlopen om te passen.

Halvemaantjes
Er zijn volledige protheses, maar ook 'halvemaantjes' voor als de borst gedeeltelijk is weggehaald. In Eindhoven Noord is een uitgiftepunt aan de Leuvenlaan. Vrouwen kunnen bellen met Hertogs en een afspraak maken.

De protheses worden gemaakt van gemerceriseerde katoen. Fransje, een van de breisters: ,,Dit is een wat duurdere, gladde katoen. Je hebt wel goedkope katoen, maar na een paar keer wassen wordt die keihard. Deze blijft zacht." Bovendien hebben ze een vulgaatje om de vorm aan te passen.

Knitted Knockers draait op vrijwilligers, want de protheses zijn gratis. Zij moeten het dus hebben van donaties. Hertogs: ,,Vrouwen zijn vrij om te geven wat ze willen. Van het geld koop ik weer garen. Momenteel speel ik nog niet quitte, maar zo gauw ik wat extra heb dan krijgen eerst alle breisters een bedankje."

www.knittedknockers.nlknkneindhoven@gmail.com of 06-36291509.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven