Volledig scherm
Thom Aussems op Strijp S. Foto Irene Wouters © Irene Wouters

Trudo zet mes in plan op Strijp-S en in personeel

EINDHOVEN - De Eindhovense woningcorporatie Trudo moet door nieuw kabinetsbeleid, fors op de rem trappen.

Het zet het mes in bouwprojecten en de eigen organisatie. Veertig procent van het personeel moet op zoek naar ander werk. Gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk.

Medewerkers zijn ingelicht. Vrijdag informeert de corporatie het college van B en W. Binnenkort volgen gesprekken met ondernemingsraad en vakbonden.

De pas op de plaats wordt vooral op Strijp S zichtbaar, waar diverse grote projecten 'in de ijskast' zijn gezet. In vernieuwingswijk de Kruidenbuurt kan de gewenste woningvariatie niet worden gerealiseerd.

De grondige sanering is volgens Trudo noodzakelijk door forse heffingen die corporaties vanaf 2014 door het Rijk krijgen opgelegd. Trudo moet hiervoor tot 2017 een bedrag afdragen dat oploopt tot 5,2 miljoen euro per jaar. "Draconisch", vinden Trudo-directieleden Jack Hock en Jos Goijaerts. Zij voeren het woord omdat baas Thom Aussems met vakantie is. "Jarenlang steken we onze nek uit voor de stad en huurders. Nu zegt papa: terug in je hok. Ook omdat collega's in het land het bont hebben gemaakt." Trudo benadrukt dat het salaris van Aussems onder de Balkenendenorm ligt.

"Heftig en pijnlijk", reageert wethouder Mary Fiers desgevraagd op de trap op de rem van Trudo. "Die heeft gevolgen voor de voortgang en het tempo van de realisatie van projecten in de stad."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven