Volledig scherm
De TU/e. © Menno Boon

TU/e blij met beweging politiek over budget technische universiteiten

EINDHOVEN - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het bedrijfsleven zijn blij met het voorstel van de VVD en het CDA in de Tweede Kamer om de verdeling van het budget voor wetenschappelijk onderwijs tegen het licht te houden.

De beide Kamerfracties kondigden donderdag een motie aan als reactie op de discussie over het toenemend aantal studentenstops bij technische universiteiten.

Momenteel zijn er acht numerus fixi bij technische universiteiten in het land: vier in Delft, drie in Wageningen en een in Twente. "En wij komen er ook bij. Als er niets verandert", zegt TU/e-bestuursvoorzitter Jan Mengelers.

Studentenstops
De universiteit kondigde vorige week studentenstops per studiejaar 2018/2019 aan voor de opleidingen Industrieel Ontwerp, Biomedische Technologie, Technische Bedrijfskunde en Technische Informatica.

High-techbedrijf ASML toont in een reactie begrip voor de studentenstop. "We roepen de overheid op de verantwoordelijkheid te nemen en meer middelen ter beschikking te stellen", zegt topman Peter Wennink. En de branchevereniging voor de technologische industrie, FME, omschrijft de studentenstops als een 'doodsteek' voor het innovatieklimaat in Nederland.

'Onbestaanbaar'
VVD-Kamerlid Pieter Duisenburg, die volgende week tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs samen met het CDA een motie indient, noemt studentenstops op de technische universiteiten 'onbestaanbaar'. "We hebben eerst middelbare scholieren verleid tot een technische opleiding en dan kunnen ze vervolgens niet bij een studie terecht", aldus Duisenburg.

Hij vraagt minister Jet Bussemaker van Onderwijs volgende week met klem iets te doen aan de studentenstops.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven