TU/e Contest Eindhoven: Van brailletoetsenbord tot lichtgevend sportshirt

VideoEINDHOVEN - Een wedstrijd waarbij slimme studenten met innovatieve ideeën niet alleen een geldbedrag kunnen winnen, maar ook direct aan het bedrijfsleven gekoppeld worden. Dat is het idee van de TU/e Contest. 

Volledig scherm
Eindhoven De TU / e Contest is een innovatiewedstrijd georganiseerd door TU Eindhoven waarin TU-studenten de kans krijgen om hun innovatieve idee, prototype of bedrijfsplan te ontwikkelen binnen een netwerk van ervaren partners. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Of ze zich nu in willen zetten voor het verbeteren van de wereld, of gewoon zo snel mogelijk heel veel geld willen verdienen. Twintig jonge ondernemers die in de finale staan van de TU/e Contest moesten dinsdag de jury ervan overtuigen waarom zij een van de felbegeerde geldprijzen verdienden.  Van de 120 aangemelde innovatieve ideeën, zijn twintig finalisten geselecteerd die gisteren hun idee aan grote bedrijven als ASML en DAF mochten pitchen. 

De uitvindingen varieerde van een meedenkende waterfles tot een handschoen die intieme aandacht met vroeg-geboren baby's voor ouders mogelijk maakt. De studenten dingen mee voor geldprijzen van in totaal 16.000 euro in drie categoriën: Prototype, Idee en Studententeams. 

 De ASML Maker Award ging naar 'Tipo', een prototype van een braille-toetsenbord voor de smartphone. Het beste idee was volgens de jury het idee van Aweare . De studenten willen een navigatie voor slechtzienden op de markt brengen die toe te passen is in draagbare apparatuur zoals een rugzak. Ratio won in de categorie Prototype. Die start-up wil bedrijven helpen betere producten te ontwikkelen in minder tijd en tegen lagere kosten. Het studententeam T.E.S.T won de prijs voor beste studententeam. Dat team ontwikkelt een nieuwe, kleine biosensor die in staat is om concentraties van geneesmiddelen in het bloed te meten met minimale hoeveelheden bloed. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wereldboom in ’t Wasven: Hart van hout voor Gevlekte Zuiderling
    PREMIUM

    Wereldboom in ’t Wasven: Hart van hout voor Gevlekte Zuiderling

    Gisteren kwamen in ’t Wasven natuur en cultuur samen tijdens Fête de la Nature: Alfred van Kempen, bestuursvoorzitter Groendomein Wasven en Sandra van Gerwen, projectleider CKE hadden voor de tweede maal de handen ineen geslagen om dit festival te organiseren. Het thema dit jaar was bomen, en niet zonder reden: precies tien jaar geleden werd een majestueuze plataan in ’t Wasven als eerste Wereldboom in Nederland ingewijd. De boom, met de naam de Gevlekte Zuiderling, is rond 1760 geplant.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven