Volledig scherm
PREMIUM
Eindhoven pitcher TU/e Contest AxLectric © Fotopersburo van de Meulenhof BV

TU/e Contest, wedstrijdje wereld verbeteren

EINDHOVEN- De finale van de jaarlijkse studentenwedstrijd van de TU/e leek gistermiddag wel een wedstrijdje wereld verbeteren. Drie winnende studententeams streken een geldprijs van ieder 5000 euro op. Maar de echte winnaar wordt volgens hen de maatschappij. 

Neem studententeam Core. Teamcaptain Dirk van Meer, student scheikunde, pitchte en overtuigde een volle zaal toehoorders en jury bestaande uit kopstukken uit het bedrijfsleven. Core gaat de strijd aan met e-waste, metalen, asbest, eigenlijk al het afval dat nu niet gerecycled kan worden en daarom naar arme landen wordt gestuurd. Van Meer en zijn 12 man sterke team starten daadwerkelijk in 2021 met de bouw van een reactor op het terrein van zinkfabrikant Nyrstar in Budel. In 2024 moet die in gebruik zijn. De contracten zijn er, de partnercontacten met Tata Steel, VolkerWessels zijn gelegd via de wedstrijd. Van Meer is nu al meer directeur dan student. Hij gaat een tweeledig probleem oplossen. ,,Wij gaan de concurrentie aan met dumpen van afval in China. Daarnaast is er het probleem van de metalen die op raken, maar we leven wel in de ‘metal-age’. We hebben het wel nodig.“ In de reactor wordt volgens een geheim innovatief proces, nagebootst uit de natuur, het afval versneld afgebroken en gesmolten. Het prijzengeld kan Core goed gebruiken in de ontwikkelingskosten.

 1. Buikpijn van ploeterend PSV
  PREMIUM

  Buikpijn van ploeterend PSV

  EINDHOVEN - Twee punten, vijftien tegengoals en drie rode kaarten. Cijfers van de laatste zes wedstrijden die de diepe crisis bij PSV illustreren. Hoe krijgen ze in Eindhoven de boel weer op de rit en is Mark van Bommel daar nog de juiste trainer voor? We vroegen het oud-spelers, supporters en andere betrokken bij de club. Vooral de smalle selectie, slechte aankopen en een flinke dosis pech worden genoemd als redenen voor de dramatische resultaten. In een kampioenschap heeft eigenlijk niemand nog vertrouwen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen