TU/e gebruikt techniek uit chipmachines voor beademing coronapatiënt
EINDHOVEN - Onderzoekers van de TU/e willen met besturingstechniek voor printers en chipmachines beademingsapparaten verbeteren. Dit kan volgens promovendus Joey Reinders in de toekomst levens van coronapatiënten redden.
Delen per e-mail
Reinders doet het promotieonderzoek met collega's van de faculteit Mechanical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven al meer dan een jaar. „Toen we begonnen hadden we geen idee dat het zo relevant zou worden. Dankzij het zelflerende algoritme zijn we in staat om zeer nauwkeurige drukniveaus te bereiken, ongeacht de patiënt die op het beademingsapparaat is aangesloten. Dit maakt de behandeling veel constanter.”
Lucht in en uit longen pompen
Reinders werkt ook bij technologiebedrijf Demcon in Best aan verbetering van beademingssystemen van dit bedrijf. Deze pompen lucht in en uit de longen van patiënten, wanneer deze niet meer (voldoende) zelfstandig kunnen ademen. Om ervoor te zorgen dat de patiënten de hoeveelheid lucht krijgen die ze nodig hebben, moet de luchtdruk precies de instructies van de artsen volgen.
Om dit te automatiseren maken de onderzoekers gebruik van een besturingstechniek voor toepassingen in de hightech-industrie, zoals printers en chipmachines. Deze techniek maakt gebruik van het feit dat de ademhaling van coronapatiënten doorgaans zeer regelmatig is, net als veel processen in de industrie.
Test met kunstmatige longen
De onderzoekers deden tests met kunstmatige longen in een laboratorium. In alle drie de scenario’s (een baby, een kind en een volwassene) waren de prestaties van de drukvolgsystemen beter dan die van de bestaande apparaten. Reinders wijst erop dat er meer onderzoek moet worden gedaan voordat de techniek in de praktijk kan worden toegepast.
De techniek wordt ook wel Repetitive Control genoemd en kan leren van machinefouten. Het heeft de mogelijkheid om deze binnen enkele herhalingen te corrigeren met behulp van meetgegevens van sensoren in de machine. Door dit te doen voor beademingsapparatuur kan de nauwkeurigheid van de druk en het debiet van het apparaat na een paar keer ademen met een factor tien worden verhoogd, zelfs als de longcapaciteit van de patiënt niet bekend is.
Verdoofde patiënten
Reinders en zijn collega’s testten ook op verdoofde patiënten, voor wie Repetitive Control het beste werkt omdat hun ademhalingspatroon zo regelmatig is. Beademingsapparatuur wordt echter ook gebruikt bij patiënten die nog bij bewustzijn zijn en die misschien onregelmatig gaan ademen. De ademdrukregelaar moet ook met dergelijke situaties kunnen omgaan.
Reinders zal zijn promotieonderzoek, dat wordt begeleid door hoofddocent Tom Oomen en professor Nathan van de Wouw, voortzetten om bredere problemen in mechanische beademingssystemen op te lossen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zes Eindhovenaren aangehouden voor diefstal in containerterminal
EINDHOVEN/MEPPEL - Zes Eindhovenaren en een Rotterdammer zijn aangehouden voor diefstal in een containerterminal in Meppel. Ze knipten zondag 43 containers door en namen spullen uit minimaal vijf containers mee. -
PREMIUM
Overlast verwarde mensen neemt vlucht in Eindhoven, wijk-GGD’ers moeten uitkomst bieden
EINDHOVEN - Bijna vijftig procent meer meldingen van mensen met verward gedrag kwamen er in de eerste helft van 2020 binnen bij de Eindhovense politie. Voor de gemeente Eindhoven reden om te starten met een proef met zogeheten wijk-GGD’ers die de overlast moeten terugdringen. -
PREMIUMVideo
Gratis babbelbox of stoute bellijn: de allerlaatste telefooncellen van Zuid-Nederland staan hier maar gaan nu écht weg
VALKENSWAARD/HELMOND - Wie dacht dat ze al lang allemaal weg waren, heeft het mis. Vier telefooncellen staan er nog in Brabant. Maar in Valkenswaard en Helmond gaat de hoorn nu definitief en voorgoed op de haak. Het bedrijf achter de telefooncellen haalt ze binnenkort weg. -
PREMIUM
Tiny house is de oplossing voor veel woonzorgen: ‘Mijn oude huis had kamers waar ik nooit kwam’
AARLE-RIXTEL - Als Luck Dankers en zijn vriendin Elle bezoekers krijgen in hun kleine huisje in Aarle-Rixtel, zijn er twee typen reacties mogelijk. ‘Wat gaaf, wat goed dat je dat doet. Het ziet er veel groter uit dan gedacht’. Of: ‘Jee, dit is écht heel klein. Man, waar begin je aan?’ -
PREMIUMBuitenbeelden
Deze mysterieuze mannetjes staan al 20 jaar op wacht aan de A58
OIRSCHOT - Op foto’s lijken ze hoger dan in het echt, de pilaren waar de zwarte mannetjes op zitten. Toch zitten ze nog op zo’n zes meter hoogte. Hoog genoeg om net over het talud heen te kunnen kijken. In de tuin van het oude witte boerderijtje dat daar, aan de rand van Oirschot, verscholen ligt.
-
PREMIUM
Directeur Geert Hellings vertrekt bij Veldhovense Mikrocentrum: ‘Coronajaar goed doorgekomen’
VELDHOVEN - Na achttien jaar is het mooi geweest, vindt Geert Hellings. Over vier maanden vertrekt de directeur van beurzen- en cursussenorganisator Mikrocentrum in Veldhoven. ,,Door corona heb ik mijn vertrek wat uitgesteld.” -
PREMIUM
Menno Koch wil via Bulgaarse topclub Europees voetbal gaan spelen: ‘Ik blijf trots op mijn PSV-debuut’
Op zijn jongenskamer in Heeze droomde Menno Koch vroeger niet direct van voetballen in Oost-Europa. Hij wilde PSV'er worden, want rood-wit zit in het dna van de lange verdediger. De 26-jarige oud-aanvoerder van Jong PSV en NAC speelt sinds vorige week bij de nummer twee van Bulgarije en denkt nog vaak aan de nummer twee van Nederland. -
PREMIUM
Eindhovense kantorenmarkt komt tot stilstand: terugval 40 procent door uitblijven grote transacties
EINDHOVEN - Onder invloed van corona is de kantorenmarkt tot stilstand gekomen. Door het uitblijven van grote verhuurtransacties daalde de opname in Eindhoven vorig jaar met 40 procent, overeenkomstig het landelijke beeld.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven