Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

TU/e Instituut voor kunstmatige intelligentie officieel van start

EINDHOVEN - EAISI, het onlangs aangekondigde instituut voor kunstmatige intelligentie van de TU/e, is maandagmiddag officieel van start gegaan. Eerste stap: 50 nieuwe wetenschappers werven.

De 100 miljoen euro die de TU/e in eerste instantie wil investeren in het instituut, gaat niet alleen naar onderzoek. Vanaf 2020 gaat de universiteit ook twee nieuwe masteropleidingen verzorgen op het gebied van kunstmatige intelligentie, zo werd maandag bekend.

De universiteit heeft het zogeheten Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI) in slechts een paar maanden opgetuigd. Waarom? Omdat de belangrijkste onderzoeksthema’s die van belang zijn voor de TU/e een ding gemeen hebben: kunstmatige intelligentie. Dat stelde Rector Magnificus Frank Baaijens tijdens de officiële opening van het academische jaar maandagmiddag.

Het instituut moet uiteindelijk plek bieden aan 150 wetenschappers. ,,Een groot gedeelte van onze studenten moet worden opgeleid als specialist of ingenieur op het gebied van kunstmatige intelligentie”, aldus Baaijens.

,,Kunstmatige intelligentie zal gebruikt worden bij zowat alle toekomstige hightech-systemen en services”, voorspelde Baaijens. Nu al komen we zowat dagelijks in aanraking met kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld wanneer een muziekprogramma als Spotify gebruikers een nieuw liedje suggereert, op basis van eerder gemaakte keuzes.

EAISI gaat zich voornamelijk richten op het gebruik van data en algoritmes in machines, zoals zelfsturende auto’s. Verder richt het instituut zich onder meer op toepassingen voor de gezondheidszorg en op de ethische aspecten van kunstmatige intelligentie.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven