Volledig scherm
TU/e. © ED

TU/e waakt voor invloed bedrijfsleven: 'Geld basisbeurs geen optie'

EINDHOVEN - De Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) heeft een voorstel ingediend bij de overheid om het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs, bij elkaar een miljard euro, vervroegd uit te keren. Dit geld zou de universiteiten moeten helpen nieuw personeel aan te trekken en oud materieel te vervangen. TU/e ziet het niet als een oplossing omdat maar een deel (250 miljoen euro) naar de universiteiten gaat. Bestuursvoorzitter Jan Mengelers noemt het een 'druppel op een gloeiende plaat'.

Nederlandse Technische universiteiten, waaronder de TU/e, kampen met teveel studenten, te zwaar belast personeel en verouderde apparatuur en laboratoria. Omdat ze het geld niet hebben om die structurele problemen op te lossen, heeft koepelorganisatie VSNU (Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten) gisteren bij de overheid een voorstel ingediend om het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs vervroegd uit te keren. 

Basisbeurs

„De basisbeurs verdween in 2015. In plaats daarvan moesten studenten geld gaan lenen voor hun studie. Op die manier komt er ongeveer een miljard euro vrij tot 2024. Dat geld is door de overheid bestemd voor de verbetering van onderwijs en onderzoek", legt Jan Mengelers Bestuursvoorzitter van de TU/e uit. „De VSNU stelt voor om dat geld vanaf nu uit te gaan keren. Maar dat is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Van de miljard euro die vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs, gaat slechts 250 miljoen naar de universiteiten. We hebben er veertien dus dan krijgt de TU/e misschien een paar miljoen euro extra per jaar, terwijl we er jaarlijks zeker vijftig miljoen extra nodig hebben."

Vijftig miljoen

Mengelers had maandag 3 september bij de opening van het Academisch Jaar een serieuze boodschap. Jaarlijks vijftig miljoen extra heeft de TU/e nodig om de studenten de juiste kwaliteit van onderwijs te bieden. Omdat die er niet zijn, neemt de universiteit drastische maatregelen. De universiteit gaat volgend collegejaar bij vier extra opleidingen een studentenstop invoeren. Dat betekent dat er straks bij acht van de vijftien TU/e-opleidingen selectie gaat plaatsvinden en jongeren niet meer vrij een studie kunnen kiezen. „We hebben geen keuze. We willen geen concessies doen aan de kwaliteit van ons onderwijs", zegt Mengelers. „Bedrijven in de regio schreeuwen om meer ingenieurs. 81 procent van de ingenieurs die werkzaam zijn, komen van onze universiteit. En de vraag is nog vele malen groter, maar we kunnen onze docenten niet meer verder belasten."

Invloed

Meer overheidsgeld naar bèta en techniek en minder naar sociale wetenschappen is voor Mengelers geen optie. Net zomin als het ophalen van geld bij grote bedrijven als Philips en ASML. „ASML heeft aangeboden om mensen uit het bedrijf parttime aan te stellen als docent. Daar praten we nu over. Daar voelen we zeker voor,  vooropgesteld dat het goede docenten zijn. Maar onderwijs laten financieren is een ander verhaal. Je wilt niet dat bedrijven directe invloed hebben op ons onderwijs en onderzoek. Daarin moet je als universiteit volkomen vrij zijn."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven