Volledig scherm
Scheidend voorzitter Jan Mengelers van het College van Bestuur van de TU Eindhoven is dinsdag geridderd. Burgemeester John Jorritsma speldde hem het lintje op; zijn vrouw kreeg een bos bloemen. © Bert Jansen

TU Eindhoven bestuurder Jan Mengelers geridderd bij afscheid

EINDHOVEN - Scheidend bestuursvoorzitter Jan Mengelers van de TU Eindhoven is woensdagmiddag benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester John Jorritsma speldde hem de bijbehorende versierselen op tijdens de afscheidsreceptie in het Auditorium op de TU/e Campus. 

Hij noemde Mengelers ‘een ambassadeur van Eindhoven als innovatieve top-technologieregio’ die zich inzet om de universiteit, het bedrijfsleven en de overheid beter te laten samenwerken.

Na 13 jaar als directeur techniek en voorzitter van de Raad van Bestuur bij TNO gewerkt te hebben, werd Mengelers (66) in 2014 voorzitter van het College van Bestuur van de Technische Universiteit. Onder zijn leiding groeide de TU/e enorm. Zozeer zelfs dat een studentenstop ingesteld moest worden omdat anders de kwaliteit van het onderwijs niet gewaarborgd was. Ook steunde Mengelers nadrukkelijk de studentenprojecten zoals de elektrische motor Storm en deelname van de Solar Teams aan de Solar Challenge. 

Volledig scherm
TUe bestuursvoorzitter Jan Mengelers in Eindhoven gaat met pensioen. © FotoMeulenhof

De geboren Limburger heeft zich verder vooral ingezet voor de versteviging en uitbreiding van de contacten met de overheid en het bedrijfsleven en het versterken van de positie van de Brainport-regio. Zo sloot hij een technologie-akkoord met het bedrijfsleven. Sinds 2013 is hij ook bestuurslid van de stichting Brainport, het samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en overheden die de positie van de toptechnologieregio wil behouden en versterken. 

Ook droeg hij bij aan de verhuizing van de Automotive-afdeling van TNO naar Helmond. In Eindhoven is hij verder voorzitter van de Raad van Bestuur van lichtfestival GLOW en bestuurslid van de stichting PSV Voetbal. Landelijk was hij sinds 2014 bestuurslid en voorzitter van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU).

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9148 stemmen