Volledig scherm
Carlo van de Weijer TU/e © tu/e

TU Eindhoven investeert 100 miljoen in kunstmatige intelligentie

EINDHOVEN - De Technische Universiteit Eindhoven investeert de komende jaren 100 miljoen euro in een nieuw instituut voor kunstmatige intelligentie. Per 2 september gaat het nieuwe instituut van start, onder leiding van Carlo van de Weijer, hoofd slimme mobiliteit bij de TU/e.

Van die 100 miljoen wil de universiteit onder meer 50 nieuwe hoogleraren aantrekken voor het instituut dat Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI) gaat heten. Daarbovenop wil de TU/e de komende vijf jaar gemiddeld 30 miljoen euro per jaar ophalen buiten de universiteit. ,,Dat kunnen bijvoorbeeld Brusselse gelden zijn”, zegt Van de Weijer.

Naast het werven van nieuw personeel investeert de universiteit ook in een nieuw lab, op de tweede verdieping van het Laplace gebouw. Van de Weijer: ,,Dat moet een grote speeltuin worden voor studenten en onderzoekers die al met artificial intelligence bezig zijn.”

Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen machines en software zelfstandig problemen oplossen. Van de Weijer ziet dat kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol gaat spelen bij fysieke machines, waar het tot dusver veel gebruikt wordt bij software. ,,Het landt in de echte wereld”, zegt hij. ,,Dan kom je op de specialisatie van deze regio.”

Manifesteren

EAISI gaat zich onder meer richten op gezondheidszorg en mobiliteit. Zo moeten autonoom rijdende auto’s in de toekomst zelf beslissingen nemen. Daar is kunstmatige intelligentie voor nodig. ,,Als iemand een fout advies krijgt van Google, is er geen man overboord”, illustreert Van de Weijer. ,,Als een auto beslist gas te geven wanneer hij moet remmen, is er natuurlijk meer aan de hand.”

Binnen het instituut komt ook ruimte voor onderwijs en mensen die willen promoveren, stelt Van de Weijer. Twee maanden geleden werd hij benaderd om leiding te geven aan het nieuwe instituut. De details van het plan moeten volgens hem nog worden ingevuld. ,,We gaan tijdens de vakantieperiode doorwerken om alle plannen te specificeren.”

Onlangs nog stelde voormalig TU/e-voorzitter Jan Mengelers bij zijn afscheidsinterview dat deze regio zich beter moet manifesteren op het gebied van kunstmatige intelligentie. In aanloop naar de Europese verkiezingen deed D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven een oproep om een nieuw instituut voor kunstmatige intelligentie op te tuigen in Eindhoven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8946 stemmen