Volledig scherm
Roos van der Schoor (links) en Aylin Groenewoud hebben een duurzame luier ontwikkeld. Foto Kees Martens

TU-studenten ontwikkelen 'groene' luier in Bangladesh

EINDHOVEN - Drie maanden verbleven TU-studenten Roos van der Schoor (22) en Aylin Groenewoud (21) in Bangladesh. Ze ontwikkelden een biologisch afbreekbare luier voor gehandicapte kinderen en jongeren.

Samen ontwierpen de vierdejaars-studentes Industrial Design in het kader van een minor op de Technische Universiteit een duurzame luier. Daarvoor kregen ze de tweede prijs bij de competitie Wilde Ganzen Particuliere Initiatieven. Wilde Ganzen is een organisatie voor ontwikkelingswerk. Roos studeert in Delft en Aylin in Eindhoven. Ongeveer veertig van de zestig deelnemers van de minor gingen naar het buitenland. Op de ontmoetingsdag zagen ze elkaar voor het eerst. "Er was meteen een klik", vertelt Roos. In opdracht van Stichting Niketan, een organisatie voor de zorg voor gehandicapte kinderen en jongeren in Bangladesh, ontwikkelden ze een natuurlijk afbreekbare luier. Roos: "Er is daar geen afvalverwerking. Alle luiers worden op een grote hoop gegooid, dus die blijven daar maar liggen." In Bangladesh is het kastensysteem nog steeds van toepassing. Een gehandicapt kind is daar een straf van God. Twintig jaar geleden nog werden ze volgens de studentes weggestopt in een achterkamertje. Roos: "Ouders schamen zich er gelukkig steeds minder voor. Maar de veranderende beeldvorming ontstaat niet vanzelf."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?
    PREMIUM
    Zomerserie

    Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?

    EINDHOVEN - Het ging me nooit om zijn zweep, ook niet om de hoed. En ik was nog te jong om onder de indruk te zijn van de vrouwen aan zijn zijde. Toch was Indiana Jones mijn held: een avonturier, die gevat reageert in hachelijke situaties en anders altijd nog zijn vuisten heeft. Maar bovenal een schatzoeker. Dus toen de juf in groep zes vroeg wat ik later wilde horen, was het antwoord: geen helikopterpiloot of dierenarts, maar Indiana Jones. Toen mijn chef voor deze zomerrubriek dezelfde vraag stelde, kreeg die hetzelfde antwoord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven