Volledig scherm
Harm en Riek Stevens bij de 'Doorkijk', een mooi plekje op landgoed De Wielewaal met uitzicht op het landhuis. © FotoMeulenhof

Emotioneel: Tuinman Harm (91) na tien jaar weer terug op landgoed De Wielewaal

VIDEOEINDHOVEN - Voor het eerst in tien jaar was Harm Stevens (91) terug op de plek waar hij bijna dertig jaar tuinman was: landgoed De Wielewaal. 

,,Ik ben heel vaak hier op het landgoed... in mijn dromen." De oude tuinman Harm Stevens is aanvankelijk erg emotioneel als hij voor het eerst in tien jaar weer landgoed De Wielewaal van wijlen Frits Philips betreedt. Maar al snel praat de 91-jarige Veldhovenaar honderduit. Tijdens een rondrit in een golfkarretje over het 148 hectare grote landgoed wijst hij alle bijzondere plekken aan. Als de jonge chauffeur ergens rechtsaf wil slaan, grijpt Stevens in: ,,Nee, rij hier maar een eindje rechtdoor, dan komen we bij de rodondendronlaan uit."  

Dochter Lineke Kalter-Stevens nam het initiatief voor het bezoek toen ze hoorde van het eetfestijn De Wielewaal Invites dat daar tot zondag gehouden wordt. ,,Want dit wilde hij zó graag", vertelt ze. Tot tien jaar geleden kwam haar vader elk jaar wel op de 'wandelingen' die de familie Philips er organiseerde. Marc Brouwers, die het landgoed toen kocht, stopte daar mee. De organisatie No-Xcuse, die de afgelopen weken zo'n 4500 mensen trok met de diners en lunches op het gazon bij het huis, reageerde meteen positief op de vraag van Kalter. ,,Prachtig toch dat we deze meneer zo nog eens terug kunnen laten komen", zegt Daan de Wit. 

Keramiekfabriek
Stevens kwam destijds met zijn vrouw Riek Stevens-Hermelink uit Drenthe naar Eindhoven om er te gaan werken in de keramiekfabriek van Philips. ,,In die fabriek was het heel ongezond. Als ik daar was blijven werken, had ik hier nu niet meer gestaan. Door mijn werk op het landgoed, ben ik rijk geworden... niet financieel, maar qua gezondheid." Via een bekende kon hij in 1958 solliciteren bij de rentmeester van Frits Philips. Aan de Oirschotsedijk werkten toen twee mensen voor de tuin en vijf of zes in het bos. 

Stevens herinnert zich nog goed hoe hij een dag na de sollicitatie op De Wielewaal stond. ,,De zon scheen, het was een heldere hemel, het gras was net gemaaid. Mevrouw (Sylvia Philips-van Lennep - red.) liet meteen weten dat ik elke ochtend om negen uur bij haar in huis verwacht werd. Dan kreeg ik te horen of ze nog iets gedaan wilde hebben. Meneer (Frits Philips - red.) was vaak op reis of hij zat zijn krantje te lezen." 

Regelmatig nam hij mevrouw ook mee om bijvoorbeeld de kweekkas met het eenjarig goed te laten zien. Zij regelde ook de opleiding aan de tuinbouwschool voor Stevens en een beurs voor zijn dochter Ina. En toen meneer Frits de tuinman eens wilde inzetten in het bos, stak zij daar een stokje voor. ,,Dat wilde ze niet hebben. 'Jij moet van mijn tuinman afblijven', zei ze tegen hem.." Met het Veldhovens koor zong hij tijdens de uitvaart van Frits Philips. Met zijn vrouw had hij op het sterfbed al afscheid genomen van meneer. 

Favoriete plekken
Bij het beroemde azalealaantje waar Frits vaak zat, ook een van Stevens' favoriete plekken, laat hij een oud papiertje zien, uit 1977. ,,Een bewaker kende mij niet, en sprak mij aan, wat ik daar deed. Daarom heeft mevrouw deze 'vergunning' uitgeschreven, zodat ik altijd op het landgoed mocht rondlopen."  

Jarenlang woonde het echtpaar ook in een huis achteraan op het landgoed, tot Stevens in 1986 op 61-jarige leeftijd met de vut ging. Hij heeft daarna nog wel de graven van de familie Philips verzorgd, op begraafplaats Oude Toren. Riek Stevens was in ieder geval blij dat ze terug mocht naar Veldhoven, waar ze woonden voor ze naar De Wielewaal kwamen: ,,Inmiddels waren de kinderen het huis uit en was de plek op het landgoed wel eenzaam." 

De dennentuin (pinetum) van een eeuw oud, de plek waar in de oorlog een vliegtuig neerstortte, de vele laantjes met eiken of beuken, een nieuw gegraven vijver, Stevens wijst tijdens de rondrit alles aan en vertelt anekdotes. Of komt met een kritische noot: ,,Hier moet nodig het mes in." 

Hij is onder de indruk. ,,Dit bezoek, een rondrit over het hele landgoed, is boven mijn verwachting. Het is geweldig, super. Hier kan ik in mijn dromen weer jaren mee vooruit. Dit is toch wel de laatste keer dat ik er kom. Want de eigenaar heeft gezegd dat het landgoed op slot gaat hierna."  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven