Twaalf appartementen ontruimd na brand in vrachtwagen vol drugsafval in woonwijk Eindhoven, 'dit is gestoord'

Update + VideoEINDHOVEN - Twaalf appartementen zijn zondagochtend rond 6.30 uur ontruimd in de Offenbachlaan in Eindhoven nadat vlakbij het gebouw een vrachtwagentje vol drugsafval in brand was gevlogen. Er is tijdelijke opvang geregeld voor 20 bewoners. Er zijn geen gewonden gevallen. Zaterdagavond werd in diezelfde straat een ander vrachtwagentje ontdekt waaruit xtc-afval lekte. Ook dat voertuig was volgeladen met vaten en jerrycans. De geëvacueerde bewoners kunnen naar verwachting pas rond 16 uur weer terug naar hun woning.

De politie spreekt van een zeer gevaarlijke situatie. Vooral de zoutzuurdampen vormden een gevaar, aldus de brandweer. ,,Het is natuurlijk gestoord als iemand zoiets doet zo dicht bij een flat", zegt een woordvoerder van de politie. 

Het opruimen van afvalstoffen gaat zeker de hele middag nog duren volgens de brandweer. Er komen zondagmiddag nog steeds giftige dampen uit de vrachtwagen en dat is goed te ruiken. Publiek wordt op veilige afstand gehouden. Gespecialiseerde bedrijven worden ingezet om alles netjes en verantwoord op te ruimen. Dampen die vrijkomen worden met water 'verdund' om overlast naar de omgeving te beperken.

Vrachtwagen met drugsafval in brand aan de Offenbachlaan in Eindhoven.
Volledig scherm
Vrachtwagen met drugsafval in brand aan de Offenbachlaan in Eindhoven. © Bert Jansen

Vloeistof lekte

De avond ervoor, omstreeks 23.00 uur, kreeg de brandweer een melding binnen dat er in diezelfde straat maar zo'n 200 meter verderop, een ander vrachtwagentje stond waaruit vloeistof lekte. Onderzoek van de brandweer wees uit dat het ging om drugsafval. De rode vloeistof sijpelde op straat en liep het riool in. Het is onbekend hoeveel chemisch afval is weggelekt. Binnen krap 10 uur tijd werd er dus twee keer drugs gedumpt midden in een woonwijk.

Ontruiming

Om 09.30 is de brandweer nog altijd aan het blussen. ,,Dat gaat nog wel even duren", zegt de officier van dienst van de brandweer. ,,De ontruiming moest op stel en sprong. Sommigen stonden echt in hun badjas buiten." Nadat de brandweer de brand enigszins had geblust mochten sommige bewoners even terug naar binnen om wat spulletjes te pakken. Ze werden daarna bij familie en bekenden opgevangen of in een buurthuis dat door de gemeente is geregeld. "We hebben ook een hoop auto's moeten verplaatsen, die kunnen ook niet zo goed tegen zoutzuurdampen", zegt een brandweerwoordvoerder.

Het is nu wachten op een gespecialiseerd bedrijf voor de flinke opruim- en schoonmaakklus. ,,Alles is verontreinigd door het bluswater. Het zal nog even duren voordat bewoners weer terug hun huis in kunnen." De Officier van Dienst verwacht dat dat rond 16.00 uur zal zijn.

Quote

Denkt zo iemand niet na over de bewoners van die flat? Hoe moeten die eruit komen?

Buurtbewoner

,,Je voelt je zo toch niet meer veilig", zegt een buurtbewoonster. ,,Ik hoorde rond 6 uur een knal, ik denk van de banden van de vrachtwagen. Ik dacht eerst dat de hele flat in brand stond. Denkt zo iemand niet na over de bewoners van die flat? Hoe moeten die eruit komen? Dit is toch verschrikkelijk."

Saifeddin Tikni werd vroeg in de ochtend wakker van een harde knal. "Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar kort daarna hoorde ik ook sirenes. Toen ik uit mijn zolderkamerraam keek stond die vrachtwagen in de fik." Volgens de politie is deze vrachtwagen van dezelfde criminelen als die andere vol drugsafval. Ik denk dat ze zich betrapt hebben gevoeld toen dat ontdekt werd en dat ze hebben besloten deze in brand te steken. Waarom zou je dat anders midden in een woonwijk doen?"

Volgens de officier van dienst van de politie gaat het onderzoek nog wel even duren. ,,We moeten erg voorzichtig te werk gaan omdat het synthetisch drugsafval betreft. Wat er precies allemaal in het busje zat moet uit onderzoek blijken."

Twaalf appartementen zijn zondagochtend rond 6.30 uur ontruimd in de Offenbachlaan in Eindhoven nadat daar een vrachtwagentje vol drugsafval in brand was gevlogen.
Volledig scherm
Twaalf appartementen zijn zondagochtend rond 6.30 uur ontruimd in de Offenbachlaan in Eindhoven nadat daar een vrachtwagentje vol drugsafval in brand was gevlogen. © Jelle Krekels

Chemische lucht

Toen de brandweer het vrachtwagentje zaterdagavond openbrak, bleek het vol te staan met vaten en jerrycans. Het lijkt er niet op dat de criminelen het afval daar bewust wilden lozen. Het spul was slordig opgestapeld in de laadbak en een paar vaten waren omgevallen. Om hoeveel afval het precies gaat, is nog niet bekend.

,,Poeh, wat een lucht", zegt een politieman wanneer weer een vlaag vanuit het vrachtwagentje over de hulpverleners trekt. Een grote ventilator wordt aangezet om de ergste chemische stank uit de pakken te blazen van de brandweermannen die het voertuig van dichtbij inspecteerden. Omwonenden hoefden echter geen voorzorgsmaatregelen te nemen. Verschillende bewoners van de omringende flats hadden hun ramen openstaan.

Zeldzame dumping

Vaten met drugsafval worden geregeld in het Brabantse buitengebied gedumpt. Soms wordt het busje waarmee het spul is vervoerd ook achtergelaten of zelfs in brand gestoken. Maar een vrachtwagentje vol chemische restanten van de productie van synthetische drugs geparkeerd midden in de stad kwam tot nu toe in Eindhoven nog niet vaak voor. ,,Ik kan het me de afgelopen vijftien jaar niet herinneren", vertelt de adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer ter plaatse.

Een gespecialiseerd bedrijf arriveerde rond 01.00 uur en kon - nadat de brandweer laadklep had verwijderd - beginnen met het overpompen van de chemische vloeistoffen om het af te voeren. Of er ook afval bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie is gekomen, is niet bekend. Als de hoeveelheid gelekte vloeistof beperkt is gebleven, kan die zijn opgevangen in de kolk in het riool. Die werd afgelopen nacht nog leeggezogen.

Het voertuig is in beslag genomen en wordt later nog op sporen onderzocht. De kentekenplaten waren waarschijnlijk vals.

Uit het vrachtwagentje dat geparkeerd stond in de Offenbachlaan in Eindhoven lekte een rode vloeistof.
Volledig scherm
Uit het vrachtwagentje dat geparkeerd stond in de Offenbachlaan in Eindhoven lekte een rode vloeistof. © Bert Jansen
De resten van het vrachtwagen met drugsafval dat in brand heeft gestaan.
Volledig scherm
De resten van het vrachtwagen met drugsafval dat in brand heeft gestaan. © Bert Jansen
Twaalf appartementen zijn zondagochtend rond 6.30 uur ontruimd in de Offenbachlaan in Eindhoven nadat daar een vrachtwagentje vol drugsafval in brand was gevlogen.
Volledig scherm
Twaalf appartementen zijn zondagochtend rond 6.30 uur ontruimd in de Offenbachlaan in Eindhoven nadat daar een vrachtwagentje vol drugsafval in brand was gevlogen. © Jelle Krekels
Uit het vrachtwagentje dat geparkeerd stond in de Offenbachlaan in Eindhoven lekte een rode vloeistof. Het busje bleek volgeladen met vaten en jerrycans. Een aantal vaten was omgevallen.
Volledig scherm
Uit het vrachtwagentje dat geparkeerd stond in de Offenbachlaan in Eindhoven lekte een rode vloeistof. Het busje bleek volgeladen met vaten en jerrycans. Een aantal vaten was omgevallen. © Bert Jansen
De vloeistof sijpelde vanuit het vrachtwagentje de straat op en het riool in.
Volledig scherm
De vloeistof sijpelde vanuit het vrachtwagentje de straat op en het riool in. © Bert Jansen
Met speciaal gereedschap brak de brandweer het voertuig open om te ontdekken dat het vrachtwagentje vol stond met vaten.
Volledig scherm
Met speciaal gereedschap brak de brandweer het voertuig open om te ontdekken dat het vrachtwagentje vol stond met vaten. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven