Volledig scherm
Twan van Zwam

Twan van Zwam uit Eindhoven, die man van café Altstadt met het petje

EINDHOVEN - Bijna veertig jaar hoorde hij bij de inventaris van café Altstadt op Stratumseind. Maar mede-oprichter Twan van Zwam is ernstig ziek en is aan het aftellen. Zondag staan zijn collega's en vrienden nog een keer stil bij Twan. In de Altstadt op een middag vol warmte en hartelijkheid, zo staat op de website. En slap gezwets, want ook daar is Twan van.

Die man met z'n petje op die kruk op de hoek van de bar. Het is het beeld dat de meeste bezoekers van café Altstadt op Stratumseind hebben bij Twan van Zwam. Want dat Twan daar zat, was een kleine veertig jaar een zekerheidje. Tot een jaar of drie geleden. Toen Twan een knal kreeg, zoals zijn collega's en vrienden zeggen. Tegenslag op tegenslag, vooral wat betreft zijn gezondheid. Een bewogen leven achter en aan de toog eist vroeg of laat zijn tol, zo bleek.

Bijzonder mens
Het gaat met Twan niet goed en het komt ook niet meer goed, zoveel is wel duidelijk. En daar mogen we best even bij stilstaan, zo vinden zijn (oud)collega's. En daarom moet het een bijzondere middag voor een bijzonder mens worden komende zondag. In café Altstadt komen vrienden en bekenden dan samen ter ere van Twan. Nog een keer staat de mede-oprichter van het café in het middelpunt. Met de mensen die hem lief zijn en de muziek waar hij zo gek op is. Of het behalve vóór ook mét Twan is, blijft de vraag. Mede-organisator en ex-vrouw Marij van der Aalst durft er geen voorspelling over te doen. "Zijn conditie is momenteel erg slecht maar we gaan het proberen, al is het maar voor een halfuurtje."

'Twan' in de Altstadt begint zondag om 14.00 uur. Er zijn optredens van bands zoals Betty Blue, Going Underground en Afterbeat. De toegang is gratis.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven