Twee gewonden bij schietpartij in de buurt van supporterscafé in Eindhoven tijdens PSV-AZ

update + videoEINDHOVEN - In de buurt van supporterscafé De Aftrap is zaterdagavond rond 20.02 uur een schietpartij geweest. Dit gebeurde tijdens de wedstrijd PSV - AZ. Twee mensen zijn daarbij gewond geraakt, waarvan een ernstig.

Er zijn geen mensen aangehouden. Het onderzoek loopt nog volop. De schietpartij vond plaats aan de Vonderweg, waar het café aan zit, op de stoep of op het fietspad. Daar is een slachtoffer door ambulancepersoneel op straat gevonden met een schotwond in zijn been. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De andere gewonde werd in de ambulance behandeld.

Stadionverbod

Volgens de uitbater van het café Erwin de Kruyff zitten ‘niet altijd de lieverdjes’ in De Aftrap, onder meer omdat veel bezoekers een stadionverbod hebben, daar is de bar ook voor bedoeld. ,,Maar dit incident staat los van ons, het vond buiten plaats”, zo laat hij weten. ,,Wel is het erg balen, dit was de jaarafsluiter. Die eindigt nu in mineur.” De Kruijff heeft, net als de meeste van zijn gasten, niets gezien van de vecht- en schietpartij; zij zaten binnen voetballen te kijken.

Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is in de buurt van het café bij het Philips Stadion. Een omstander heeft iemand een uur voor de schietpartij horen schreeuwen op straat: ‘Ik schiet je kapot!’ De vrouw is gehoord door de politie.

Andere getuigen melden dat een gast van het café buiten op het terras ruzie heeft gekregen met een paar mensen. Die mensen sloegen hem en gingen ervandoor. Een groep bezoekers heeft de achtervolging ingezet, waarbij geschoten is op ongeveer 50 meter afstand van het café, vermoedelijk door een van de betrokkenen bij deze ruzie. Een achtervolger zou daarbij in zijn been geraakt, ter hoogte van zijn lies. Daardoor kwam er een flinke plas bloed op straat te liggen.

Grote doorgaande weg gedeeltelijk afgesloten

Het café De Aftrap is vervolgens gesloten, de aanwezigen moesten allemaal naar buiten. De politie hoorde alle aanwezigen in de zoektocht naar getuigen. De politie noteerde ook gegevens van de aanwezige personen in de Stadionbar De Aftrap en van bijvoorbeeld ook de auto’s die buiten op de parkeerplaats stonden. Forensische specialisten doen op straat en op het terras sporenonderzoek.

Ook de Vonderweg, een grote doorgaande weg, is geheel afgesloten voor doorgaand verkeer, fietsers en voetgangers, daar en op het terras van De Aftrap vindt het sporenonderzoek plaats. Omdat de wedstrijd is afgelopen, leek dit de nodige verkeersproblemen te gaan geven, maar de politie meldt: ,,De supporters gaan geen grote hinder ondervinden van de afzetting bij het verlaten van het stadion na de wedstrijd.”

Automobilisten hadden wel meer tijd nodig om de stad te verlaten omdat de Vonderweg was afgesloten. Voetgangers en fietsers werden via de Sint-Antoniusstraat of achter om De Aftrap langs omgeleid. Suppoosten van PSV hielpen de politie daarbij. 

Volledig scherm
Vonderweg, een grote doorgaande weg, is afgesloten voor al het verkeer. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Schietpartij bij PSV-stadion. © Bert Jansen
Volledig scherm
Gebied is afgesloten door de politie. © Michel Theeuwen

Extra camera's in gebied

Burgemeester John Jorritsma besloot eerder om extra camera's te plaatsen rond het café De Aftrap omdat het ‘een risicovol gebied is’. De nieuwe camera’s moesten zorgen voor meer zicht in het gebied Vonderweg, Gagelstraat en Ventoselaan en aanliggende parkeerplaatsen. Hij willigde hiermee een verzoek in van de politie. Die ontdekte tijdens onderzoeken naar geweldsincidenten rond de Vonderweg dat het nieuw gebouwde café het zicht van cameratoezicht blokkeert. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven