De Bossche rechter-commissaris verlengt het voorarrest van een Eindhovenaar zodat hij op 8 april terecht kan staan voor ‘corona-hoesten'in een ziekenhuis (foto ter illustratie).
Volledig scherm
De Bossche rechter-commissaris verlengt het voorarrest van een Eindhovenaar zodat hij op 8 april terecht kan staan voor ‘corona-hoesten'in een ziekenhuis (foto ter illustratie). © Getty Images/iStockphoto

Twee mannen uit Eindhoven opgepakt voor ‘corona-hoesten’ in ziekenhuis en AH

DEN BOSCH - Een Eindhovenaar blijft tot zeker 8 april achter de tralies wegens ‘coronahoesten’ tegen een baliemedewerkster van een Eindhovens ziekenhuis. De politie heeft inmiddels ook een man opgepakt die in de Woenselse Albert Heijn personeel bespuugde.

Hoewel de rechtbank grotendeels is gesloten komen deze gevallen in aanmerking voor snelrecht. Inmiddels zijn landelijk zeker tien ‘coronahoesters en -spugers’ veroordeeld. De meesten kregen tien weken cel, met uitlopers naar vier weken en drie maanden.

Politie, OM en de rechters nemen dit gedrag hoog op. Het wordt ten laste gelegd als (poging tot) zware mishandeling. Eerdere vonnissen hebben het over onaanvaardbaar en stuitend gedrag, het OM sprak van laag bij de grond en, in het geval dat zorgverleners of politie het slachtoffer waren, ‘uiterst verwerpelijke daden.’  Er wordt gekeken of de verdachten getest kunnen worden. Zo iemand echt besmet is, kan het wellicht als nog zwaarder misdrijf gelden.

In het rond spugen

De Eindhovenaar (52) die op 8 april voor de rechter komt, meldde zich bij de balie van het ziekenhuis en zei dat hij corona had. Toen hij niet snel genoeg werd geholpen, hoestte hij expres in het gezicht van de medewerkster. De politie wil niet zeggen om welk ziekenhuis het ging.

Dinsdag werd een 34-jarige opgepakt bij de AH aan de Woenselse Markt. Hij hield zich niet aan de veiligheidsvoorschriften. Een medewerker riep de bedrijfsleider erbij, waarop hij schreeuwde dat hij corona had. Hij spuugde in het rond naar klanten en raakte de bedrijfsleider.

OM treedt stevig op

De man moet nog voor de rechter-commissaris komen die hem langer vast kan zetten. Het OM rekent daar op en hanteert een strikt no-tolerance-beleid. Persofficier Janine Kramer: “Wij zijn afhankelijk van mensen met vitale beroepen zoals bijvoorbeeld politie, hulpverleners, handhavers van de noodverordening en winkelpersoneel. Zij verdienen onze bescherming en respect. Het is vreselijk dat mensen het in hun hoofd halen om misbruik te maken van de huidige coronacrisis, door mensen te bespugen of erger. Wij treden dan ook stevig op.”

Rechtbank, Den Bosch.
Volledig scherm
Rechtbank, Den Bosch. © ANP

In samenwerking met indebuurt Eindhoven