Volledig scherm
John Kerstens, PvdA-Kamerlid. © ANP

Tweede Kamer-fractie PvdA wil opheldering over cliëntenraad Eindhoven

EINDHOVEN - De PvdA in de Tweede Kamer heeft het kabinet om opheldering gevraagd over de positie van de cliëntenraad in Eindhoven. De partij vraagt zich af of die wel onafhankelijk is.

De Haagse fractie van de PvdA wil van de minister weten of de Eindhovense cliëntenraad wel in staat is om de ontwikkelingen rond huishoudelijke hulp voor ouderen en zieken kritisch te volgen. Ook wil de partij weten hoe het staat met andere cliëntenraden in Nederland.

Dit naar aanleiding van het artikel in het ED van dinsdag dat de leden van de cliëntenraad zich monddood hebben laten maken en het feit dat Eindhoven eerder vijf leden ontsloeg.

Monddood

,,Gemeentes hebben veel vrijheid in het sociaal domein. Juist daarom is een onafhankelijke cliëntenraad van groot belang", zegt PvdA-Kamerlid John Kerstens. ,,Daarnaast vind ik dat zeker Eindhoven, gelet op alle gedoe die bestaat rondom de huishoudelijke hulp, ver weg zou moeten blijven van de schijn van het monddood maken van een kritische cliëntenraad."

De PvdA in Eindhoven waarschuwde eind 2017 al dat het nieuwe beleid voor huishoudelijke hulp van Eindhoven slecht zou uitpakken voor ouderen en zieken en dat dit tot bezwaren en juridische kosten zou leiden. De partij stond echter vrijwel alleen.

Deze week werd bekend dat de gemeente hier al 4 ton aan kwijt is en dat haar 150 rechtszaken wachten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven