Volledig scherm
Minister Grapperhaus en Madeleine van Toorenburg CDA tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP

Tweede Kamer: onderzoek naar privacy nodig na boek over Nicole van den Hurk

DEN HAAG - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet onderzoek doen naar de privacybescherming van slachtoffers en nabestaanden in strafzaken. Een motie van deze strekking is door de Tweede Kamer vrijwel unaniem aangenomen.

CDA en PvdA in de Tweede Kamer riepen op tot een onderzoek, onder andere naar aanleiding van de publicatie van een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. Van de 150 Kamerleden stemden er 149 voor.

Slachtoffers

Volgens de de indieners van de motie, Madeleine van Toorenburg (CDA) en Attje Kuiken (PvdA), staat de privacy van slachtoffers onder druk. Privacywaakhond AP is bij uitstek de instantie die een onderzoek kan uitvoeren, menen ze. 

Door de rechtszaak die de nabestaanden van Nicole van den Hurk aanspanden wegens de publicatie van het boek van ED-journalist Max Steenberghe staat de privacy van slachtoffers van misdrijven op de politieke agenda in Den Haag. Steenberghe kreeg de bijzondere kans om het politieonderzoek naar de dood van het Eindhovense meisje van dichtbij te volgen.

Zorgelijk

,,Wij vinden het zorgelijk dat nabestaanden naar de rechter moesten om te bereiken dat zeer persoonlijke zaken niet zouden worden gepubliceerd’’, zo motiveerde de CDA-politica haar motie. Het boek werd niet verboden maar de rechter bepaalde dat 21 privacygevoelige passages moesten worden geschrapt.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkende eerder dat er fouten zijn gemaakt bij de medewerking aan het boek over de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden zijn volgens hem laat geïnformeerd over de betrokkenheid van de journalist.

Afspraken

,,Wij constateren dat er nog steeds afspraken met journalisten worden gemaakt in strafrechtelijke onderzoeken. Het slachtoffer of de nabestaanden zijn daarin geen partij’’, aldus Van Toorenburg.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven