Volledig scherm
Stratumseind. © Bert Jansen

Twijfel over plan voor late sluitingstijden horeca Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense horeca heeft er geen behoefte aan. Waarom zou het stadsbestuur dan een proef met een sluitingstijd van acht uur 's ochtends mogelijk maken?

Het college van B en W mag de proef dan willen invoeren, maar dat betekent niet dat ook alle collegepartijen daar dan achter staan. De PvdA in ieder geval niet. Die partij constateert dat er geen draagvlak voor is onder de Eindhovense ondernemers, en wil de pilot met deze zogenoemde 'verlaatjes' dan ook niet invoeren, zo zei raadslid Frank Depla dinsdagavond. De sociaal-democraten worden daarin gesteund door het Ouderenappèl Eindhoven en de ChristenUnie. De LPF-fractie twijfelt nog.

De andere partijen in de Eindhovense gemeenteraad zijn echter groot voorstander van de proef met latere sluitingstijden. Die moet van kracht worden in de Dommelstraat, op de Markt en het Stationsplein. Mogelijk komen daar ook nog andere gebieden met horeca bij, zoals Strijp-S. De pilot biedt horeca-ondernemers de gelegenheid maximaal tien keer per jaar tot 's ochtends vroeg open te blijven.

Ambities
Oppositiepartij VVD steunt het plan van ganser harte, bleek uit de woorden van raadslid Monique List. "Dit plan past helemaal bij de internationale ambities van onze stad. Die ambities  vragen om een bruisend nachtleven."

Dankzij de steun van de VVD en - weliswaar iets minder uitgesproken - die van het CDA hoeft verantwoordelijk wethouder Jakob Wedemeijer (SP) zich geen zorgen te maken dat zijn voorstel het niet haalt. Toch toonde de wethouder zich lichtelijk geïrriteerd over de opstelling van de coalitiepartner.

Draagvlak
"Juist op aandringen van de PvdA hebben we aan alle kanten gezocht naar draagvlak voor dit plan", betoogde Wedemeijer. "Vooral bij bewoners van horecagebieden. Als dat draagvlak er niet is, zoals op het Stratumseind het geval is, dan komt daar geen pilot. En dan gaat de PvdA alsnog aan de rem hangen."

Toch is die terughoudendheid niet zo heel vreemd, repliceerde Frank Depla. "Draagvlak is heel belangrijk inderdaad voor dit soort plannen. Maar niet alleen bij bewoners , ook bij de horeca-ondernemers. En onder hen is er geen draagvlak voor dit plan."

Depla verwees daarmee naar een inspraakavond vorige week.  Daar vertelde Perry Kusters namens de gezamenlijke Eindhovense horeca dat er bij de ondernemers geen animo is voor de 'verlaatjes'. Alleen popcentrum de Effenaar aan de Dommelstraat kijkt er reikhalzend naar uit.    

In samenwerking met indebuurt Eindhoven