Typisch Tongelre: historische raadsvergadering nagespeeld tijdens kerstmarkt

VideoEINDHOVEN - Het Wasven was zaterdag het toneel van een belangrijk moment in de geschiedenis van Tongelre. Hier werd tijdens de kerstmarkt 'Typisch Tongelre' de historische raadsvergadering nagespeeld die de annexatie van Tongelre inluidde.

Tijdens de raadsvergadering die werd voorgezeten door de laatste burgemeester van Tongelre, J.L. van Engeland gespeeld door Tonny van den Boomen, spelen acteurs van 'Het Salon', bewoners uit Tongelre en vrijwilligers van 't Wasven hun rollen met verve. 

De kleurrijke figuren die ooit in Tongelre rondliepen zoals Dolle Lowie en Janus Bolwerk protesteren luid als de raad voorstellen inbrengt om het laatste geld van de gemeente Tongelre nog snel even uit te geven voordat de gemeente Eindhoven het in handen krijgt. Een van de voorstellen van de raad voor gaslantaarns, zodat de bewoners veiliger uit de kroeg naar huis kunnen lopen, wordt van de hand gedaan. Ook de treurwilgen, omdat we zo treurig zijn gestemd door de annexatie, vinden geen aftrek. 

Nostalgisch tintje

Tijdens de schorsingen van de raadsvergadering lopen de acteurs op de kerstmarkt, waardoor de kerstmarkt een nostalgisch tintje krijgt. Mede ook door de 25 fotodecorstukken gemaakt door Frank Bierkenz van plekken, bewoners en ambachten uit Tongelre.

Quote

Hij was een strenge man. Hij eiste orde en netheid, geen flauwekul

Meneer Korting

Bijzonder is dat er familieleden zijn die de rol spelen in het toneelstuk met het daadwerkelijke beroep van hun voorouders. Wethouder Korting wordt gespeeld door zijn zoon. ,,Mijn vader was bovenmeester van de St. Martinusschool aan de Hofstraat". Korting (84), kan zijn vader nog goed herinneren. ,,Hij was een strenge man. Hij eiste orde en netheid, geen flauwekul".

De kleinzoon van de burgemeester

De veldwachter werd gespeeld door John van Soerland (60). ,,Mijn opa Klaas Soerland was veldwachter in Tongelre, vandaag treed ik zijn voetsporen. Opa is op jonge leeftijd overleden en bij zijn overlijden heeft burgemeester Van Engeland nog zijn grafrede uitgesproken". Van diezelfde burgemeester is er ook een familielid aanwezig, Joost van de Kamp (65), hij is de kleinzoon van de burgemeester. Zijn moeder was een van de drie dochters van de burgemeester. En zo krijgt de 'burgemeester van Engeland' een handdruk van zijn kleinzoon met de woorden: ,,Dag opa, ik wilde u even een hand geven".

De annexatie van Tongelre trok veel bekijks.
Volledig scherm
De annexatie van Tongelre trok veel bekijks. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Eindhoven