Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Uber voor dummies

EINDHOVEN – Automatisch betalen, de taxi volgen met een app op je telefoon en met één tik op de knop een auto naar je toe laten komen. Binnenkort komt de taxidienst Uber naar Eindhoven. Maar wat is dat ook alweer precies, Uber?

Uber ontstond in 2008, toen Travis Kalanick en Garret Camp maar geen taxi konden aanhouden. Het leek hen handig als je met één druk op de knop een taxirit kon aanvragen. En zo geschiedde. In 2010 konden inwoners van San Francisco als eerste gebruikmaken van de app, het ging toen nog enkel om limousines. In steeds meer steden over de hele wereld dook Uber op totdat niemand er meer omheen kon.

Hoe het werkt
Wat is nu het verschil tussen een ‘gewone’ taxi en Uber? Eigenlijk is dat best veel. Om gebruik te willen maken van Uber, dien je allereerst de app te installeren op je smartphone. Stel je wil vanuit je huis in Eindhoven zo snel mogelijk naar het station. Je kiest via de app je rit en stelt je locatie in. Daarna kun je de foto zien van de chauffeur, details over het voertuig zoals het kenteken en je kunt de aankomst volgen op de kaart. Sterker nog: je ziet precies waar de auto rijdt. 

Via de app of de website kun je alvast een schatting maken van de ritprijs zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Ook kun je achteraf een beoordeling achterlaten in de app over je chauffeur, waar anderen vervolgens weer profijt van kunnen hebben.

Wereldwijd
Over de hele wereld is Uber inmiddels beschikbaar in 574 steden. In Nederland tot nu toe in de randstad. Eindhoven komt daar woensdag dus bij.

In principe kan iedereen zich aanmelden om te werken voor Uber. Na aanmelding op de site word je uitgenodigd om kennis te maken en zo word je de weg op geholpen. Het gaat hierbij om zelfstandige ondernemers.

Nadelen
Je kunt met creditcard of paypal betalen, dus niet met je pinpas. Dat is voor sommigen misschien even wennen.  Andere taxibedrijven zijn vaak niet blij met de concurrentie van Uber, onder andere omdat de prijzen doorgaans lager zijn.

Het omstreden UberPOP doet niet mee in Eindhoven. De dienst waarbij de chauffeur geen vergunning heeft en met een gewone personenauto rijdt, is in Nederland verboden. Zoals in bijna heel Europa. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen