Volledig scherm
EINDHOVEN - Coming out day op het 18septemberplein © Jean Pierre Reijnen

Uit de kast op het 18 Septemberplein in Eindhoven

EINDHOVEN - Een feestdag voor iedereen die op mensen valt: Coming Out Day werd donderdag in Eindhoven gevierd met regenboogvlaggen en een photobooth. En er stond een kast. ,,Soms zeggen ze: hou je smerige gedoe thuis."

,,Ik ben panseksueel", zegt de 14-jarige Kyara resoluut. ,,Dat betekent dat je op mensen valt." Samen met twee vriendinnen komt ze toevallig bij de viering van Coming Out Day (vrij vertaald: kom-uit-de-kastdag) op het 18 Septemberplein uit. ,,Mensen willen altijd per se een stempel op iemand drukken. Ze eisen van je dat je een keuze maakt, daar heb ik zo'n hekel aan."

Volgens de drie vriendinnen uit Someren-Heide, Geldrop en Eindhoven is er nog een wereld te winnen als het aankomt op acceptatie van LHBT'ers. ,,Dat staat voor lesbisch, homo, biseksueel en transgender, maar ik geloof dat er nog wel meer letters zijn. Voor mij doet het er niet toe, een mens is een mens."  

De drie vriendinnen van 14 en 16 praten over geaardheid alsof er nooit een stigma heeft bestaan. ,,Daar moeten we echt naar toe", zegt Bianca van Kaathoven van COC. ,,Dit doet me goed." Maar de realiteit is weerbarstiger. ,,Als hetero hoef je je nooit af te vragen of je wel hand in hand zou lopen. Homo's zijn daar wel voortdurend mee bezig. Op sommige plekken kan het gewoon gevaarlijk zijn. Het is niet voor niks dat het risico op zelfmoord binnen deze groep vijf keer hoger is." Met het openlijk vieren van deze dag hoopt het COC bij te dragen aan de bewustwording bij mensen dat ze kunnen zijn wie ze zijn.

Hanneke, die in het echt anders heet, weet maar al te goed dat het lastig kan zijn om uit de kast te komen. Afgelopen zondag besloot ze haar ouders te vertellen dat ze al een tijdje een vriendin heeft. ,,Ik heb hen wel vaker homofobe opmerkingen horen maken, dan was ik zo boos van binnen", zegt ze. Ze komt uit een klein dorp, waar iets anders dan hetero toch al gauw als een provocatie wordt gezien. ,,Ik heb wel eens iemand horen roepen: hou je smerige gedoe thuis." Desondanks loopt ze in de stad gewoon hand in hand. ,,In het dorp denk je daar wel twee keer over na. Mijn ouders hadden al een vermoeden dat er iets was. Ze twijfelde tussen een vriendin of een sugardaddy, de uitkomst viel ze dus enigszins mee."

Volledig scherm
EINDHOVEN - Coming out day op het 18septemberplein. Links Zafar uit Pakistan, rechts Hans van Winkel uit Eindhoven bij de fotobooth © Jean Pierre Reijnen
  1. Sneeuwbal in Eindhovense coalitie wordt steeds groter: tussenbalans in rapportcijfers
    PREMIUM
    Analyse

    Sneeuwbal in Eindhoven­se coalitie wordt steeds groter: tussenba­lans in rapportcij­fers

    EINDHOVEN - Over een paar weken zitten de zes Eindhovense wethouders een jaar op het doorgaans zo comfortabele pluche in het Eindhovense stadhuis. Tijd voor een tussenbalans: hoe doen ze het, in deze coalitie van links - GroenLinks en PvdA - en rechts - VVD en CDA? Komen ze hun beloftes bij de start van deze coalitie na, of hoever zijn ze daarmee op weg? Hoe verloopt de samenwerking? En waar zou het anders of beter moeten?

In samenwerking met indebuurt Eindhoven